Kruimelpad

Haïti heeft onze hulp nodig - 18/02/2010

Voorlopige onderkomens op Haïti © Europese Unie - Foto van ECHO/Susana Perez Diaz

Europese Commissie vraagt 90 miljoen euro extra uit EU-noodfonds voor slachtoffers aardbeving.

Ruim een maand nadat een aardbeving hun land verwoestte, leven nog bijna een miljoen Haïtianen in tenten en noodonderkomens. Nu het orkaan- en regenseizoen nadert, moet een andere oplossing gevonden worden.

"De mensen een dak boven het hoofd bezorgen is nu het belangrijkste", aldus Kristalina Georgieva, de nieuwe EU-commissaris voor humanitaire zaken. "En het moet een dak zijn dat tegen de Caribische stormen bestand is."

De Europese Commissie heeft het Parlement en de Raad gevraagd 90 miljoen euro uit de EU-noodfondsen vrij te maken om te zorgen voor onderdak en gezondheidszorg voor de overlevenden die vaak moeten herstellen van ernstige verwondingen.

Daarmee zou de totale EU-steun voor Haïti op 609 miljoen euro komen. Dat bedrag omvat ook bijdragen van afzonderlijke EU-landen, die nog steeds binnenstromen. Eerder deze week nog heeft Frankrijk 230 miljoen euro extra steun toegezegd.

De EU stuurt ook 300 man militaire politie uit Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal en Spanje naar Haïti om onderkomens te bouwen.

Dit was de voorbije maand al aangekondigd na een verzoek van de VN. Oorspronkelijk zouden zij samen met de VN-troepen de orde handhaven, maar het is vrij rustig gebleven.

Honderden EU-deskundigen zijn nu op Haïti. Zij coördineren de distributie van voedsel, geneesmiddelen, dekens, tenten, water en brandstof. De hulp wordt verdeeld via de VN en andere partners van de EU. Zo kon het Finse Rode Kruis een mobiel ziekenhuis openen en kon het Britse Oxfam 15 000 Haïtianen iedere dag zuiver water bezorgen.

Andris Piebalgs, EU-commissaris voor ontwikkeling, wil Haïti binnenkort bezoeken. Hij wil er vooral voor zorgen dat de overheid weer normaal functioneert.

Bij de aardbeving van januari zijn meer dan 200 000 mensen omgekomen en werd voor miljarden schade veroorzaakt. In maart vindt in New York een donorenconferentie plaats.

Meer over de EU-noodhulp voor Haïti Englishfrançaisespañol

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links