Navigációs útvonal

Hevenyészett átmeneti szállások tömege Haitin © Európai Unió – Fénykép: ECHO/Susana Perez Diaz

A Bizottság azt javasolja, hogy az EU válságalapjaiból további 90 millió euró segélyt utaljon ki a földrengés sújtotta országnak.

Több mint egy hónap telt el a haiti földrengés óta, amely romba döntötte az országot, és csaknem egymillió lakost tett hajléktalanná. A fedél nélkül maradtak most sátrakban, illetve hevenyészett szükségszállásokon húzzák meg magukat. Helyzetük egyre aggasztóbb, mivel hamarosan beköszönt az esős évszak, amikor hurrikánokra is számítani kell.

„Nagyon fontos, hogy fedél kerüljön az emberek feje fölé” – nyilatkozta Krisztalina Georgieva, a humanitárius ügyek új uniós biztosa. „Az is lényeges, hogy az általunk biztosított épületek kibírják a karib-tengeri viharokat.”

A Bizottság az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyását kérte ahhoz, hogy az EU válságalapjaiból 90 millió eurót utaljon ki menedékszállás építésére és az egészségügyi ellátás céljára. Ez utóbbi szintén létfontosságú szükséglet, mivel a földrengés túlélői között sok a súlyos sérült.

A terv elfogadása esetén a Haitinak nyújtott uniós segélyek teljes összege 609 millió euróra emelkedik. Ez az összeg magában foglalja az uniós országok egyre növekvő egyéni hozzájárulását is. A hét elején Franciaország újabb 230 millió eurós segély nyújtására tett ígéretet.

Az EU ezenkívül 300 főből álló csendőri erőt is küld Haitira, hogy segítsen az átmeneti szállások megépítésében. Az uniós különítmény tagjait Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália és Hollandia adja.

A csendőri erő helyszínre küldését az EU egy hónappal ezelőtt jelentette be, válaszul az ENSZ felkérésére. Az uniós különítménynek eredetileg a rend fenntartásában kellett volna az ENSZ csapatainak segédkezet nyújtania, de erre végül nem volt szükség.

Több száz uniós szakértő segédkezik Haitin a segélyek – élelmiszerek, orvosság, pokrócok, sátrak, víz és üzemanyag – szétosztásának koordinálásában. A segélyek szétosztását az Egyesült Nemzetek Szervezete és az EU más partnerszervezetei végzik. A Finn Vöröskereszt például mozgókórházat állított fel, az Oxfam nevű brit segélyszervezet pedig 15 ezer haiti lakost lát el naponta tiszta vízzel.

Ígérete szerint Andris Piebalgs fejlesztési biztos hamarosan Haitira látogat. Ott-tartózkodása során mindenekelőtt azt kívánja elősegíteni, hogy a szigetország kormánya újra működőképessé váljon.

A múlt hónapban bekövetkezett földrengés 200 ezer emberéletet követelt, és több milliárd eurós kárt okozott. A világ országai adományozó konferencia összehívását is tervezik. A találkozóra várhatóan márciusban kerül majd sor New Yorkban.

Uniós humanitárius segítség Haitinak: további információk Englishfrançaisespañol

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek