Διαδρομή πλοήγησης

Αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στην Αϊτή © Ευρωπαϊκή Ένωση - Φωτογραφία της ECHO/Susana Perez Diaz

Επιπλέον βοήθεια 90 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης της ΕΕ προτείνει η Επιτροπή για τη σεισμόπληκτη χώρα.

Πάνω από ένα μήνα μετά τον σεισμό που έπληξε την Αϊτή, και ένα εκατομμύριο περίπου κάτοικοι ζουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς πλησιάζει η περίοδος των τυφώνων και των καταρρακτωδών βροχών.

Όπως δήλωσε η νέα επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «Η εξασφάλιση στέγης στους πληγέντες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Και πρέπει να είναι μια στέγη ικανή να αντέξει τις καταιγίδες της Καραϊβικής.»

Η Επιτροπή ζήτησε από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν τη διάθεση 90 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την παροχή στέγης, αλλά και υγειονομικής περίθαλψης που χρειάζεται επειγόντως καθώς πολλοί από τους επιζώντες είναι σοβαρά τραυματισμένοι.

Αν εγκριθεί η νέα χρηματική βοήθεια, το συνολικό πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Αϊτή θα ανέλθει σε 609 εκατ. ευρώ. Στη βοήθεια αυτή περιλαμβάνονται οι μεμονωμένες συνεισφορές των κρατών μελών, οι οποίες εξακολουθούν να αυξάνονται. Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η Γαλλία δεσμεύτηκε να διαθέσει στην Αϊτή επιπλέον 230 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕ πρόκειται επίσης να στείλει στην Αϊτή στρατιωτική αστυνομική δύναμη 300 ανδρών που θα βοηθήσει στην κατασκευή καταλυμάτων. Στη δύναμη αυτή συμμετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία.

Η αποστολή αυτής της δύναμης, που ανακοινώθηκε τον προηγούμενο μήνα, αποτελεί απάντηση σε αίτημα των Ηνωμένων Εθνών. Αρχικά, στόχος της ήταν να βοηθήσει τις δυνάμεις του ΟΗΕ στη διαφύλαξη της τάξης, κάτι που όμως δεν χρειάστηκε γιατί στη χώρα επικράτησε σχετική ηρεμία.

Εκατοντάδες εμπειρογνώμονες της ΕΕ βρίσκονται στην Αϊτή και συντονίζουν τη βοήθεια σε είδη διατροφής, φάρμακα, κουβέρτες, σκηνές, νερό και καύσιμα. Η βοήθεια διανέμεται μέσω των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανώσεων που συνεργάζονται με την ΕΕ. Χάρη στον συντονισμό αυτό, ο Φινλανδικός Ερυθρός Σταυρός δημιούργησε κινητή μονάδα υγειονομικής περίθαλψης και η βρετανική οργάνωση βοήθειας Όξφαμ τροφοδοτεί καθημερινά 15.000 κατοίκους με πόσιμο νερό.

Ο επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς δήλωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Αϊτή. Προτεραιότητά του θα είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά της.

Στο σεισμό που έπληξε την Αϊτή τον περασμένο μήνα, πάνω από 200.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους και προκλήθηκαν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Μια διάσκεψη δωρητών προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο.

Περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Αϊτή Englishfrançaisespañol

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι