Sti

Små skure giver husly i Haiti © EU - Foto ved ECHO/Susana Perez Diaz

Kommissionen beder om 90 millioner euro ekstra til det jordskælvsramte land. Pengene kommer fra EU's nødhjælpsfonde.

Det er over en måned siden, at Haiti blev ramt af det frygtelige jordskælv. Næsten en million haitianere bor i telte og skure. Nu, hvor orkan- og regntiden er på vej, skaber denne situation store bekymringer.

"Det er helt afgørende, at folk får tag over hovedet", siger EU's nye kommissær for humanitær nødhjælp, Kristalina Georgieva. "Og det skal være et tag, der kan modstå stormene i Caribien."

Kommissionen har bedt Parlamentet og Rådet om at hente 90 millioner euro (næsten 700 millioner kroner) i EU's nødhjælpsfonde til husly og sundhedspleje, som også haster, fordi mange overlevende er hårdt kvæstede.

Hvis den nye pengeindsprøjtning godkendes, bliver EU's samlede hjælpepakke til Haiti på 609 millioner euro (ca. 4,5 milliarder kroner). I tallet indgår også de enkelte EU-landes bidrag, der stadig stiger. Tidligere på ugen lovede Frankrig 230 millioner euro (ca. 1,7 milliarder kroner) i ekstra støtte til Haiti.

EU har også sendt 300 militærpolitifolk til landet. Deres opgave er at bygge midlertidige boliger. Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Holland bidrager til styrken.

Hjælpemissionen blev bekendtgjort i sidste måned som reaktion på en forespørgsel fra FN. Den oprindelige tanke var, at militærpolitiet skulle hjælpe FN-styrkerne, men der har været nogenlunde roligt i landet.

Der er hundredvis af eksperter fra EU i Haiti. De koordinerer uddelingen af mad, medicin, tæpper, telte, vand og brændstof. Hjælpen fordeles gennem FN og andre af EU's partnerorganisationer. Den har blandt andet gjort det muligt for finsk Røde Kors at åbne en mobil lægeklinik og for den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam at sørge for rent vand til 15 000 haitianere hver dag.

Udviklingskommissær Andris Piebalgs tager snart til Haiti. Hans førsteprioritet er, at regeringen bliver fuldt funktionsdygtig.

Jordskælvet i sidste måned kostede over 200 000 mennesker livet og forårsagede skader i milliardklassen. I marts afholdes der donorkonference i New York.

Mere om humanitær nødhjælp til Haiti. Englishfrançaisespañol

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links