Навигационна пътека

Допълнителна помощ за Хаити - 18/02/2010

Разпръснати в безпорядък временни жилища в Хаити © Европейски съюз - Снимка на ECHO/Susana Perez Diaz

Комисията призовава за още 90 млн. евро помощ за засегнатата от земетресението страна. Те ще бъдат осигурени от средствата на ЕС за непредвидени ситуации.

Повече от месец, след като земетресението опустоши тяхната страна, почти един милиони хаитяни живеят в палатки и временни постройки - проблем, който буди все по-голямо безпокойство предвид наближаването на сезона на ураганите и дъждовете.

„Осигуряването на покрив над главите на хората е основен приоритет“, заяви Кристалина Георгиева, новият комисар на ЕС по хуманитарните въпроси. „И този покрив трябва да може да устои на карибските бури.“

Комисията поиска от Парламента и Съвета да одобрят отпускането на 90 млн. евро от средствата на ЕС за непредвидени ситуации. Те ще послужат за осигуряване на подслон и медицински грижи - друга неотложна нужда, защото много от оцелелите все още се възстановяват от тежки наранявания.

Ако отпускането на тези средства бъде одобрено, общият размер на помощта на ЕС за Хаити ще достигне 609 млн. евро. В тази сума са включени и помощите от отделните държави, които продължават да нарастват. По-рано тази седмица Франция обяви, че ще предостави още 203 млн. евро помощ за Хаити.

ЕС също така ще изпрати в Хаити 300 жандармеристи, които ще помогнат за осигуряването на подслон. В мисията ще участват Франция, Италия, Испания, Португалия и Нидерландия.

Тя бе обявена миналия месец в отговор на искане от ООН. Първоначално целта на мисията бе да се подпомогнат силите на ООН в поддържането на реда, но обстановката в страната остана до голяма степен спокойна.

Стотици експерти на ЕС са в Хаити и координират доставките на храна, лекарства, одеяла, палатки, вода и гориво. Помощта се разпределя от ООН и други партньорски организации. Благодарение на нея например Финландският червен кръст организира подвижна медицинска клиника, а британската благотворителна организация „Oxfam“ ежедневно осигурява чиста вода на 15 000 хаитяни.

Комисарят по развитието Андрис Пиебалгс обяви, че скоро ще посети Хаити. Негов приоритет ще бъде пълното възстановяване на дейността на правителството.

Земетресението от миналия месец предизвика смъртта на повече от 200 000 души и нанесе щети за милиарди евро. През март в Ню Йорк ще се проведе донорска конференция.

Повече за хуманитарната помощ на ЕС за Хаити Englishfrançaisespañol

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки