Sökväg

Europeisk polis på väg till Haiti - 26/01/2010

Raserade byggnader på Haiti © EU – Foto från ECHO/Vicente Raimundo

EU skickar minst 300 militärpoliser till Haiti för att hjälpa till att hålla ordning i kaoset efter jordbävningen. De kommer från Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Nederländerna.

EU kommer också att skicka ingenjörer och utrustning för att röja vägar och se till att hjälp som kommer med båt kan levereras. Haitis största hamn fick stora skador i jordbävningen.

EU:s utrikesministrar enades om att skicka personal till Haiti efter ett upprop från FN om hjälp att hålla ordning och distribuera hjälp. Det är FN som samordnar akutinsatserna. Utrikesministrarna bestämde också att upprätta ett kontor i Bryssel för att samordna det militära stödet och säkerhetshjälpen.

Den 25 januari träffades dessutom runt 20 länder och organisationer, däribland EU, i Montreal i Kanada. Syftet var att planera en internationell givarkonferens och bestämma prioriteringar för återuppbyggnaden.

EU har redan erbjudit mer än 400 miljoner euro i hjälp till Haiti. Ungefär hälften kommer från medel som redan tidigare hade öronmärkts för landet.

Två veckor efter jordbävningen är insatserna nu inriktade på att hjälpa desperata överlevande. EU-experter på plats i Haiti rapporterar om att hjälpen äntligen börjar nå fram. Men med hundratusentals hemlösa är tak över huvudet ett växande problem.

”Behoven är enorma, organisationen massiv och samordningen kolossal, men sakta men säkert börjar hjälparbetet fungera,” säger Susana Perez Diaz från Echo Englishfrançais , EU:s generaldirektorat för humanitärt bistånd.

Närmare 700 EU-experter är nu på Haiti och samordnar distributionen av mat, läkemedel, filtar, tält, vatten och bränsle.

Samtidigt pågår i hela världen en mängd hjälpinsamlingar för jordbävningsoffren. Svenskarna har hittills skänkt över 100 miljoner kronor. Både i Sverige och andra länder kan man enkelt skänka pengar via sms eller på nätet och många teleoperatörer har tagit bort sina avgifter för sms-gåvor.

EU har länge varit en av Haitis största biståndgivare. Förra året anslog man 7 miljoner euro för att bekämpa undernäring och barnadödlighet och stärka landets beredskap för humanitära kriser och naturkatastrofer.

 

Läs mer om EU:s humanitära bistånd till Haiti Englishespañolfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar