Navigacijska pot

Evropske policijske enote na poti na Haiti - 26/01/2010

Porušene stavbe na Haitiju © Evropska unija – Foto: ECHO/Vicente Raimundo

Vsaj 300 vojaških policistov iz Evropske unije bo pomagalo vzdrževati red na Haitiju. Pripadnike bodo poslale Francija, Italija, Španija, Portugalska in Nizozemska.

EU bo zagotovila tudi inženirsko enoto in opremo za čiščenje cest ter podporo pri razdeljevanju pomoči, ki prihaja po morju. V potresu je bilo težje poškodovano tudi glavno haitijsko pristanišče.

Zunanji ministri EU so sklep o pošiljanju enot sprejeli v ponedeljek, potem ko so Združeni narodi prosili za pomoč pri obvladovanju množic in razdeljevanju pomoči. ZN koordinira humanitarno pomoč. Ministri so se tudi odločili, da bodo v Bruslju ustanovili urad za koordinacijo vojaške in druge pomoči.

V ponedeljek so se v Montrealu zbrali predstavniki 20 držav in organizacij, vključno z EU, da bi se dogovorili o mednarodni donatorski konferenci in določili prednostne naloge za obnovo države.

EU je Haitiju namenila že več kot 400 milijonov EUR. Približno polovica teh sredstev bo prerazporejenih iz sredstev, ki so bila že prej namenjena karibski državi.

Dva tedna po potresu je poudarek predvsem na pomoči preživelim. Strokovnjaki EU na Haitiju poročajo o odpravljanju logističnih težav, ki so na začetku ovirala reševanje ljudi. Tako je zdaj treba poskrbeti za ustrezna prebivališča na stotine tisočev ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo.

„Potrebe so gromozanske, organizacija zahteva izjemne napore, koordinacija pa še večje, vendar se razmere počasi izboljšujejo,“ je dejala Susana Perez Diaz iz urada EU za humanitarno pomoč ECHO Englishfrançais .

Skoraj 700 strokovnjakov EU na Haitiju koordinira pošiljke hrane, zdravil, odej, šotorov, vode in goriva.

Medtem se po Evropi in svetu nadaljuje zbiranje sredstev za žrtve. Tako je na primer francoski Telecom omogočil svojim uporabnikom, da en mesec prek tekstovnih sporočil darujejo francoskemu Rdečemu križu in dvema drugima dobrodelnima organizacijama.

EU je že dalj časa med glavnimi darovalkami pomoči Haitiju. Lansko leto je namenila 7 milijonov EUR za boj proti podhranjenosti in umrljivosti otrok ter za pripravo države na humanitarno ali naravno nesrečo.

 

Več o humanitarni pomoči Haitiju Englishespañolfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave