Cale de navigare

Un detaşament european de poliţie, în drum spre Haiti - 26/01/2010

Clădiri devastate în Haiti © Uniunea Europeană - Foto: ECHO/Vicente Raimundo

Cel puţin 300 de agenţi de poliţie, provenind din Franţa, Italia, Spania, Portugalia şi Olanda, se îndreaptă spre Haiti pentru a participa la misiunea de menţinere a ordinii în această ţară grav afectată de cutremurele recente.

Pe lângă detaşamentul de poliţie, UE va trimite ingineri la faţa locului şi va furniza echipamente pentru degajarea drumurilor şi sprijinirea eforturilor de livrare a ajutoarelor pe cale maritimă. Portul principal din Haiti a fost grav afectat de cutremur.

Miniştrii europeni ai afacerilor externe au luat această decizie luni, ca urmare a apelului ONU privind contribuţia la menţinerea ordinii şi la distribuirea ajutoarelor. ONU este organizaţia care coordonează acţiunile umanitare desfăşurate în Haiti. Miniştrii europeni au decis, în acelaşi timp, să înfiinţeze un birou la Bruxelles care să se ocupe de coordonarea asistenţei militare şi de securitate oferite de UE.

Tot luni, aproximativ 20 de ţări şi organizaţii, printre care şi Uniunea Europeană, s-au reunit la Montreal pentru a organiza o conferinţă internaţională a donatorilor şi pentru a stabili priorităţile pentru reconstrucţia ţării.

UE a contribuit cu peste 400 de milioane de euro, jumătate din această sumă provenind din fonduri speciale deja alocate pentru această regiune.

După două săptămâni de la producerea cutremurului, eforturile echipelor de salvare au fost direcţionate către ajutorarea supravieţuitorilor disperaţi. Potrivit experţilor europeni aflaţi în Haiti, încep să dispară blocajele logistice care au îngreunat iniţial acţiunea echipelor de intervenţie. Problema găsirii unui adăpost pentru cele câteva sute de mii de persoane ale căror case au fost distruse de cutremur este, însă, din ce în ce mai acută.

„Nevoile sunt imense şi necesită o foarte bună organizare şi eforturi de coordonare considerabile, însă, puţin câte puţin, lucrurile încep să funcţioneze” explică Susana Perez Diaz de la serviciul pentru ajutor umanitar al Comisiei Europene, ECHO Englishfrançais .

Aproximativ 700 de experţi ai UE se află în Haiti pentru a coordona distribuirea ajutoarelor constând în alimente, medicamente, pături, corturi, apă şi combustibil.

Între timp, sunt în curs acţiuni de strângere de fonduri destinate victimelor, atât în Europa, cât şi în restul lumii. De exemplu, timp de o lună, compania naţională franceză „France Telecom” le permite abonaţilor să facă donaţii prin SMS către Crucea Roşie şi alte două organizaţii caritabile.

UE este unul dintre cei mai importanţi donatori de ajutor pentru Haiti. Anul trecut a alocat suma de 7 milioane de euro pentru acţiuni vizând combaterea malnutriţiei şi a mortalităţii infantile şi pregătirea ţării pentru eventualitatea unei crize umanitare sau a unui dezastru natural.

 

Mai multe despre ajutorul umanitar oferit de UE în Haiti Englishespañolfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile