Kruimelpad

Europese politieagenten naar Haïti - 26/01/2010

Ingestorte gebouwen op Haïti © Europese Unie - Foto door ECHO/Vicente Raimundo

Ten minste 300 man militaire politie uit de EU gaan naar Haïti om te helpen de orde te herstellen in het land dat door een zware aardbeving is getroffen. Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Nederland leveren politiemensen voor deze missie.

De EU zal ook technici en materieel sturen om wegen vrij te maken en hulp te verlenen bij het lossen van hulpgoederen die per boot worden aangevoerd. De belangrijkste haven van Haïti is zwaar beschadigd door de aardbeving.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU hebben maandag besloten politiemensen te sturen nadat de VN om hulp had gevraagd bij het controleren van mensenmassa's en de distributie van hulpgoederen. De VN coördineert de hulp op Haïti. De ministers hebben ook besloten in Brussel een kantoor te openen dat de militaire en veiligheidssteun gaat coördineren.

Maandag zijn ook ongeveer 20 landen en organisaties, waaronder de EU, bijeengekomen in Montreal, Canada, om een internationale donorconferentie te organiseren en prioriteiten voor de wederopbouw van Haïti vast te stellen.

De EU heeft Haïti al meer dan 400 miljoen euro aan steun aangeboden. De helft hiervan komt uit bestaande fondsen die al voor het Caribische land bestemd waren.

Ondertussen, twee weken na de ramp, wordt de noodhulp vervangen door hulp voor de wanhopige overlevenden. EU-deskundigen op Haïti melden dat de logistieke struikelblokken die de hulp aanvankelijk bemoeilijkten, zo langzamerhand verdwijnen. Maar met honderdduizenden daklozen is onderdak een groeiend probleem.

"De nood is gigantisch, de organisatie reusachtig, en de coördinatie kolossaal, maar stapje voor stapje komen we er," zei Susana Perez Diaz van ECHO Englishfrançais , de dienst voor humanitaire hulp van de EU.

Bijna 700 EU-deskundigen zijn nu op Haïti. Zij coördineren de distributie van voedsel, geneesmiddelen, dekens, tenten, water en brandstof.

In de afgelopen weken zijn er steeds meer acties op touw gezet om geld in te zamelen, zowel in Europa als in de rest van de wereld. Zo laat France Telecom, het Franse nationale telecombedrijf, zijn klanten een maand lang via SMS geld schenken aan het Franse Rode Kruis en andere liefdadigheidsorganisaties.

De EU is al sinds jaar en dag de grootste donor van Haïti. Vorig jaar heeft zij 7 miljoen euro gereserveerd voor de bestrijding van ondervoeding en kindersterfte, en om het land zich te laten voorbereiden op een humanitaire crisis of een natuurramp.

 

Meer over de EU-noodhulp voor Haïti Englishespañolfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links