Navigációs útvonal

Romba dőlt épületek Haitin © Európai Unió – Fényképezte: Vicente Raimundo/Humanitárius Segélyek Főigazgatósága

Legalább 300 főből álló csendőri erő készül az Európai Unióból Haitiba, hogy segítsen fenntartani a rendet a földrengés sújtotta országban. Az uniós különítmény tagjait Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália és Hollandia adja.

Az EU mérnököket és a feladat elvégzéséhez szükséges felszerelést is küld a romok eltakarítására, hogy szabaddá váljanak az utak a tengeren érkező segélyek számára. Haiti fő kikötője ugyanis jelentősen megrongálódott a földrengés következtében.

Az EU külügyminiszterei ebben hétfőn állapodtak meg azt követően, hogy az ENSZ segítséget kért a közrend megőrzéséhez és a segélyek szétosztásához. Az ENSZ koordinálja Haitin a mentési és kárenyhítési munkálatokat. Az uniós miniszterek egy, a katonai és biztonsági segítségnyújtás összehangolására hivatott brüsszeli iroda felállításáról is döntöttek.

Ugyancsak hétfőn került sor arra a montreali találkozóra is, amelyen mintegy 20 ország és szervezet vett részt, köztük az EU is, hogy egy nemzetközi adományozó konferencia megszervezéséről tárgyaljanak, és meghatározzák a katasztrófa sújtotta ország helyreállításának legfontosabb lépéseit.

Az EU eddig már több mint 400 millió eurót ajánlott fel Haiti megsegítésére. Az összeg felét az Unió a karibi ország számára korábban előirányzott pénzalapokból folyósítja majd.

Két hét telt el a földrengés óta, és az életmentés helyett a kétségbeejtő helyzetben lévő túlélők megsegítése lett a legfontosabb feladat. A Haitin tevékenykedő európai uniós szakértők arról számolnak be, hogy előrelépés tapasztalható azoknak a logisztikai problémáknak a kezelésében, amelyek kezdetben jelentősen hátráltatták a mentési munkálatokat. Több százezer ember vált azonban hajléktalanná, és elszállásolásuk komoly gondot jelent.

„Óriásiak a szükségletek, a szervezés és a koordináció elképesztő erőfeszítést igényel, de lassan-lassan kialakulnak a dolgok” – mondta Susana Perez Diaz, az EU humanitárius segélyekkel foglalkozó szervezeti egységének (ECHO Englishfrançais ) munkatársa.

Közel 700 uniós szakértő segédkezik Haitin a segélyek – élelmiszerek, orvosság, pokrócok, sátrak, víz és üzemanyag – szétosztásának koordinálásásában.

Eközben Európában és az egész világon töretlenül folyik az adománygyűjtés az áldozatok megsegítésére. A France Telecom, a francia nemzeti telefontársaság például egy hónapon keresztül lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy rövid szöveges üzenetek küldésével adakozzanak a Francia Vöröskeresztnek és két másik karitatív szervezetnek.

Az EU már régóta egyike a Haitit támogató fő adományozóknak. Tavaly 7 millió eurót különített el az ország számára az alultápláltság és a gyermekhalandóság leküzdésére, illetve a humanitárius válsághelyzetekre és a természeti katasztrófákra való felkészülésre.

 

Uniós humanitárius segítség Haitinak: további információk Englishespañolfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek