Navigointipolku

EU:sta poliisivoimia Haitiin - 26/01/2010

Tuhoutuneita rakennuksia Haitissa © Euroopan unioni – valokuva: ECHO/Vicente Raimundo

EU lähettää vähintään 300 poliisia Haitiin auttamaan järjestyksenpidossa maanjäristyksen jälkeisessä sekasortoisessa tilanteessa. Poliiseja lähtee Haitiin Ranskasta, Italiasta, Espanjasta, Portugalista ja Alankomaista.

EU lähettää myös teknistä henkilöstöä ja varusteita, jotta maanteitä ja satamia voidaan kunnostaa ja apu saada perille. Esimerkiksi Haitin tärkein satama vahingoittui maanjäristyksessä pahoin.

Avustustoimia koordinoiva YK pyysi, että hätäavun jakelua turvaamaan lähetettäisiin poliisivoimia. EU-maiden ulkoministerit päättivät vastata myönteisesti tähän pyyntöön. He päättivät myös, että Brysseliin perustetaan toimisto, joka koordinoi sotilaallista ja turvallisuusalan apua.

Lisäksi maanantaina järjestettiin Montrealissa tapaaminen, jossa oli edustajia noin 20 maasta tai organisaatiosta. Tapaamisen tarkoituksena oli sopia kansainvälistä apua käsittelevästä konferenssista ja Haitin jälleenrakentamisen ensisijaisista toimista.

EU:n edustaja oli mukana Montrealin kokouksessa, ja EU on jo luvannut Haitille apua yli 400 miljoonan euron arvosta. Noin puolet tästä summasta on Haitille jo aiemmin varattua rahoitusta ja puolet on uutta rahoitusta.

Nyt kun maanjäristyksestä on kulunut kaksi viikkoa, avustustoimissa keskitytään henkiinjääneiden hädän lievittämiseen. Haitissa olevat EU:n asiantuntijat ovat raportoineet, että avustustoimia haitanneiden kuljetusongelmien ratkaisemisessa on edistytty. Kodittomia on kuitenkin satojatuhansia, ja yösijojen ja suojapaikkojen tarve on suuri.

EU:n humanitaarisen avun osaston ECHOn Englishfrançais työntekijä Susana Perez Diaz toteaa, että avun tarve on valtava ja avustustoiminnan organisaatio- ja koordinaatiotoimet ovat suurimittaiset. Vähitellen palaset hänen mukaansa kuitenkin alkavat osua yhteen.

Haitissa on nyt lähes 700:aa EU:n asiantuntijaa koordinoimassa elintarvikkeiden, lääkkeiden, huopien, telttojen, veden ja polttoaineen jakelua.

Myös varainkeruu on Euroopassa ja muualla maailmassa päässyt hyvään vauhtiin. Monissa maissa lahjoituksen voi tehdä helposti tekstiviestillä, ja esimerkiksi Ranskassa teleoperaattorit ovat sopineet, että Punaiselle Ristille ja kahdelle muulle avustusjärjestölle tehtävistä tekstiviestilahjoituksista ei peritä operaattorimaksuja.

EU on jo pitkään ollut Haitin tärkeimpiä avunantajia. Viime vuonna EU varasi 7 miljoonaa euroa aliravitsemuksen ja lapsikuolleisuuden torjuntaan Haitissa ja kriisivalmiustoimiin.

 

Lisää EU:n humanitaarisesta avusta Haitille Englishespañolfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä