Διαδρομή πλοήγησης

Αποστολή ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης στην Αϊτή - 26/01/2010

Κατεστραμμένα κτήρια στην Αϊτή© European Union - Φωτογραφία του Vicente Raimundo/ECHO

Η ΕΕ αποστέλλει στην Αϊτή αστυνομική δύναμη με 300 άτομα από την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τις Κάτω Χώρες, τα οποία θα συμβάλουν στην τήρηση της τάξης στη σεισμόπληκτη χώρα.

Η ΕΕ θα στείλει επίσης μηχανικούς και εξοπλισμό για τον καθαρισμό του οδικού δικτύου και για τη διευκόλυνση της προώθησης της βοήθειας που φθάνει δια θαλάσσης. Το κύριο λιμάνι της Αϊτής υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Μετά από έκκληση του ΟΗΕ, που συντονίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα σ’ αυτά τα μέτρα που στοχεύουν στον έλεγχο του όχλου και στην καλύτερη διανομή της βοήθειας. Οι υπουργοί αποφάσισαν επίσης να συγκροτήσουν στις Βρυξέλλες υπηρεσία που θα συντονίζει τη στρατιωτική βοήθεια και τα μέτρα ασφάλειας.

Τη Δευτέρα επίσης, περίπου 20 χώρες και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και η ΕΕ, συναντήθηκαν στο Μόντρεαλ για να διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη των χορηγών και να καθορίσουν τις προτεραιότητες όσον αφορά την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ στην Αϊτή, τα μισά από τα οποία προέρχονται από ποσά που είχαν ήδη δεσμευτεί γι’ αυτό το νησί της Καραϊβικής.

Δύο εβδομάδες μετά την καταστροφή, οι δράσεις για την ανακούφιση της χώρας επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους απελπισμένους επιζήσαντες. Αν και, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ στην Αϊτή, σημειώνεται πρόοδος ως προς τα αρχικά προβλήματα διαχείρισης της βοήθειας, διογκώνεται συνεχώς το πρόβλημα στέγης για τους εκατοντάδες χιλιάδες αστέγους.

“Οι ανάγκες είναι τεράστιες, η οργάνωση και ο συντονισμός απαιτούν τιτάνιο έργο, αλλά σιγά σιγά η κατάσταση τίθεται υπό έλεγχο,” δήλωσε η Σουζάνα Περέζ Ντίαζ της ECHO Englishfrançais , της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ.

Επτακόσιοι περίπου εμπειρογνώμονες της ΕΕ βρίσκονται στην Αϊτή, και συντονίζουν τη βοήθεια σε είδη διατροφής, φάρμακα, κουβέρτες, αντίσκηνα, νερό και καύσιμα.

Παράλληλα, η συγκέντρωση χρημάτων για τα θύματα κορυφώνεται στην Ευρώπη καθώς και σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η France Telecom, ο εθνικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας, προτρέπει τους πελάτες της να προσφέρουν ποσά στον Γαλλικό Ερυθρό Σταυρό και σε δύο άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις μέσω γραπτών μηνυμάτων αυτόν τον μήνα.

Η ΕΕ υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους κύριους χορηγούς της Αϊτής. Πέρυσι διέθεσε 7 εκατ. ευρώ για να καταπολεμήσει τον υποσιτισμό και την παιδική θνησιμότητα και για να προετοιμάσει τη χώρα για ενδεχόμενη ανθρωπιστική κρίση ή φυσική καταστροφή.

 

Περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Αϊτή Englishespañolfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι