Sti

Europæisk politistyrke på vej til Haiti - 26/01/2010

Ødelagte bygninger i Haiti © EU - Foto ved ECHO/Vicente Raimundo

Mindst 300 militærpolitifolk fra EU er på vej til Haiti for at hjælpe med at holde orden i det jordskælvsramte land. Frankrig, Italien, Spanien, Portugal og Holland bidrager til styrken.

EU sørger også for ingeniører og udstyr til at rydde veje og støtte arbejdet med at levere hjælp ad søvejen. Haitis største havn er hårdt medtaget efter jordskælvet.

EU's udenrigsministre blev enige om at sende styrken i mandags, efter at FN havde bedt om hjælp med håndtering af store menneskemængder ("crowd control") og fordeling af nødhjælp. FN koordinerer hjælpen. Ministrene blev også enige om at etablere et kontor i Bruxelles, der skal koordinere militær- og sikkerhedshjælpen.

I mandags blev der også holdt møde i den canadiske by Montreal. Her samledes 20 lande og organisationer – herunder også EU – for at arrangere en international donorkonference og fastsætte prioriteter for genopbygningen af Haiti.

EU har allerede stillet over 400 millioner euro (ca. 3 milliarder kroner) til rådighed for Haiti. Omkring halvdelen kommer fra andre midler, der allerede var øremærket til det caribiske land.

To uger efter katastrofen handler redningsarbejdet nu om at hjælpe de overlevende i deres nød. EU's eksperter i Haiti melder om fremskridt med at håndtere de flaskehalse, der i starten var en hæmsko for nødhjælpsindsatsen. Men da hundredtusindvis af mennesker står uden tag over hovedet, er genhusning ved at blive et problem.

"Behovene er enorme, kravene til organiseringen er store, og koordineringen er ufattelig, men alting er stille og roligt ved at falde på plads", siger Susana Perez Diaz fra EU's nødhjælpskontor, ECHO Englishfrançais .

Der er næsten 700 eksperter fra EU i Haiti. De koordinerer uddelingen af mad, medicin, tæpper, telte, vand og brændstof.

Samtidig går det bedre med at samle ind til ofrene – både i EU og i resten af verden. Det franske telefonselskab, France Telecom, lader for eksempel sine kunder sende bidrag til fransk Røde Kors og to andre organisationer gennem sms'er i en hel måned.

EU har længe været en af Haitis største donorer. Sidste år afsatte EU 7 millioner euro (ca. 30 millioner kroner) til bekæmpelse af fejlernæring og børnedødelighed og til beredskab ved humanitære kriser eller naturkatastrofer.

 

Mere om humanitær nødhjælp til HaitiEnglishespañolfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links