Навигационна пътека

Европейски полицейски сили се отправят към Хаити - 26/01/2010

Разрушени сгради в Хаити © Европейски съюз - Снимка на ECHO/Висенте Раймундо

Най-малко 300 жандармеристи от Европейския съюз ще бъдат изпратени в Хаити, за да помогнат за поддържането на реда в опустошената от земетресението страна. В полицейската мисия ще участват Франция, Италия, Испания, Португалия и Нидерландия.

ЕС също така ще изпрати инженери и оборудване за разчистване на пътищата и подпомагане на доставките на помощи по море. Главното пристанище на Хаити пострада тежко от земетресението.

Външните министри на ЕС се съгласиха да изпратят полицейски сили в понеделник след призива на ООН за помощ при овладяването на безредици и разпределението на помощта. Предоставянето на помощта се координира от ООН. Министрите също така решиха да създадат център в Брюксел, който да координира военно-полицейската помощ.

Също в понеделник около 20 държави и организации, включително ЕС, се срещнаха в Монреал, за да организират международна донорска конференция и да определят приоритетите при възстановяването на страната.

ЕС вече обяви, че ще предостави повече от 400 млн. евро на Хаити. Половината от тях ще бъдат пренасочени от средства, заделени отпреди за карибската държава.

Две седмици след бедствието по-голямата част от усилията вече са насочени към подпомагане на отчаяните оцелели. Експертите на ЕС в Хаити съобщават за напредък в справянето с логистичните пречки, които в началото затрудняваха помощните операции. Въпреки това, при наличието на стотици хиляди останали без дом, нараства проблемът с осигуряването на подслон.

„Нуждите са огромни, организацията е сериозна и координацията е колосална, но лека-полека нещата си идват на мястото“, заяви Сузана Перес Диас от ECHO Englishfrançais , службата на ЕС за хуманитарна помощ.

Около 700 експерти на ЕС са в Хаити и координират доставките на храна, лекарства, одеяла, палатки, вода и гориво.

Междувременно събирането на средства за жертвите набира скорост в Европа и по света. Например националната телефонна компания „Франс Телеком“ дава възможност на своите клиенти в продължение на месец да даряват средства на Френския червен кръст и други благотворителни организации, като изпращат текстови съобщения.

От дълго време ЕС е един от основните донори на Хаити. Миналата година той задели 7 млн. евро за борба с недохранването и детската смъртност и за подготовка на страната за хуманитарни кризи или природни бедствия.

 

Повече за хуманитарната помощ на ЕС за Хаити Englishespañolfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки