Sökväg

EU-bistånd till Haitis jordbävningsoffer - 18/01/2010

EU bidrar med över 130 miljoner euro i akut hjälp och stöd till återuppbyggnad, och mer väntas komma.

Den 12 januari drabbades Haiti av en jordbävning som mätte 7,0 på Richterskalan. Bara några timmar efter katastrofen anslog EU 3 miljoner euro för omedelbara hjälpinsatser. Man har nu satt av ytterligare 27 miljoner euro för katastrofhjälp och 100 miljoner euro för rehabilitering och återuppbyggnad. Hälften av pengarna är ”nya” och hälften kommer från medel som redan hade öronmärkts för Haiti.

EU kommer att ställa upp med ytterligare 200 miljoner euro till återuppbyggnad på längre sikt och är beredd att skjuta till mer om det skulle behövas. Enskilda EU-länder bidrar dessutom med sammanlagt ytterligare 92 miljoner euro.

Siffrorna redovisades efter ett extrainsatt möte med biståndsministrarna i Bryssel. Man diskuterade också om EU ska skicka militär till Haiti, men beslutade ingenting. En internationell givarkonferens för Haiti väntas också anordnas de närmaste veckorna. Där ska man diskutera hur man kan omsätta den internationella viljan att hjälpa i praktiska lösningar, säger EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton English.

EU-länderna reagerade snabbt och aktiverade den s.k. räddningstjänstmekanismen, så att EU kan samordna stödet. Räddningspersonal från EU finns på plats och viktiga förnödenheter som vattenreningsapparatur, fältsjukhus och tält har också kommit fram till Haiti.

EU-kommissionens gemensamma forskningscentrum har gjort en snabb bedömning av skadornas omfattning, så att man lättare ska kunna planera hjälpinsatserna. Centrumet ska nu även se hur behovet av återuppbyggnad ser ut.

EU:s biståndskommissionär Karel De Gucht Englishfrançais reste i veckan till Port-au-Prince för att göra sig en bild av situationen. Han har träffat haitiska myndigheter, FN och hjälporganisationer på plats för att diskutera hur man bäst samordnar hjälpen.

Dödssiffran beräknas nu vara upp i 200 000 människor. Omkring 250 000 människor behöver akut hjälp och så många som tre miljoner har drabbats på något sätt.

Läs mer om EU:s humanitära bistånd till Haiti English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar