Navigacijska pot

Pomoč EU po potresu na Haitiju - 21/01/2010

EU je Haitiju za humanitarno pomoč in popotresno obnovo zagotovila 130 milijonov EUR. Pozneje bo zagotovila še dodatna sredstva.

Haiti je 12. januarja prizadel rušilni potres z močjo 7. stopnje po Richterjevi lestvici. Evropska unija je zagotovila 3 milijone EUR takojšnje humanitarne pomoči. Dodatno je zagotovila še 27 milijonov EUR in 100 milijonov EUR za takojšnjo popotresno obnovo. Polovica teh sredstev je zagotovljena na novo, polovico pa bodo preusmerili iz sredstev, ki so že namenjena Haitiju.

Za dolgoročno obnovo so namenili približno 200 milijonov EUR. Ta številka se lahko še poveča, če bodo ocene pokazale, da je potrebno več denarja. Ta sredstva dopolnjujejo 92 milijonov EUR, ki so jih že zagotovile posamezne države EU.

O tem, koliko sredstev bo šlo za obnovo Haitija, so sklenili na izrednem sestanku v Bruslju, na katerem so govorili tudi o predlogu, da na Haiti pošljejo evropske vojake. Sklepa o tem še niso sprejeli. V naslednjih tednih bo verjetno sklicana mednarodna konferenca o podpori Haitiju. Na konferenci bodo govorili o tem, kako Haitiju čim bolj praktično pomagati, je dejala visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve Catherine Ashton English.

Države EU so hitro aktivirale skupni mehanizem civilne zaščite, Komisija pa je koordinirala pomoč iz posameznih držav. Reševalne ekipe iz EU so že prispele na Haiti in že opravljajo svoje delo. Prispeli so tudi nujno potrebna oprema za prečiščevanje vode, poljske bolnišnice in šotori.

Zaradi hitre ocene škode, ki jo je opravil Skupni raziskovalni center Evropske komisije, je bilo mogoče učinkovito načrtovati ukrepe pomoči. Podobna ocena bo opravljena tudi za popotresno obnovo.

Evropski komisar za razvoj in humanitarno pomoč Karel De Gucht Englishfrançais je ta teden obiskal Port-au-Prince in neposredno ocenil stanje po potresu. S predstavniki haitijskih oblasti, ZN in glavnimi predstavniki humanitarnih organizacij se je pogovarjal o koordinaciji skupne pomoči.

Žrtev potresa je po prvih ocenah 200 000. Približno 250 000 ljudi nujno potrebuje pomoč, potres pa je prizadel 3 milijone ljudi.

Več o humanitarni pomoči Haitiju English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave