Cale de navigare

Haiti: UE coordonează ajutoarele europene - 18/01/2010

Peste 130 de milioane de euro pentru ajutor şi reabilitare. Eforturile continuă.

Un cutremur cu magnitudinea de 7.0 grade pe scara Richter a lovit Haiti în ziua de 12 ianuarie. La câteva ore de la producerea dezastrului, UE a oferit 3 milioane de euro pentru asistenţă de urgenţă. Ulterior, Uniunea a alocat o sumă suplimentară de 27 de milioane de euro, la care se adaugă un ajutor în valoare de 100 milioane de euro pentru reabilitare şi reconstrucţie. Jumătate din această sumă provine din fonduri speciale alocate statului Haiti.

Aproximativ 200 de milioane de euro vor fi disponibili pentru acţiuni de reabilitare pe termen mai lung. Dacă se va considera necesar, sumele ar putea fi suplimentate. Toate aceste contribuţii se adaugă ajutorului furnizat de statele membre, în valoare de 92 de milioane de euro.

Cifrele au fost date publicităţii după încheierea unei reuniuni de urgenţă desfăşurate la Bruxelles, care a abordat şi problema trimiterii de soldaţi europeni în Haiti. Nicio decizie nu a fost luată în acest sens. De asemenea, în următoarele săptămâni, va avea loc o conferinţă internaţională privind asistenţa pentru Haiti. Înaltul reprezentat pentru politică externă, dna Catherine Ashton English, a declarat că la acest eveniment se vor analiza posibilele căi de a facilita furnizarea de ajutor pe teren.

Statele membre au răspuns rapid prin activarea mecanismului de protecţie civilă, pentru a permite Comisiei Europene să coordoneze asistenţa pe care a oferit-o fiecare ţară. Echipele europene au ajuns la faţa locului şi au început operaţiunile de căutare şi salvare. A fost trimis, de asemenea, echipament de primă necesitate: instalaţii de purificare a apei, spitale de campanie şi corturi.

Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a efectuat o evaluare rapidă a daunelor, care a fost utilă pentru planificarea măsurilor de intervenţie şi asistenţă.

În cursul acestei săptămâni, Karel De Gucht Englishfrançais , comisar european pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, s-a deplasat la Port-au-Prince pentru a lua pulsul situaţiei. Pe agenda sa de lucru s-au aflat întâlniri cu autorităţile haitiene, cu responsabili ONU şi cu reprezentanţii echipelor de intervenţie, în cadrul cărora s-a discutat despre coordonarea măsurilor de ajutor.

Până în prezent, cutremurul a făcut 200 000 de victime. Aproximativ 250 000 de oameni au nevoie de ajutor urgent. Acestora li se adaugă 3 milioane de sinistraţi.

Mai multe despre ajutorul umanitar oferit de UE în Haiti English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile