Navigációs útvonal

Haiti földrengés – az EU segítő kezet nyújt - 21/01/2010

Az Európai Unió több mint 130 millió eurót folyósít kárenyhítési és helyreállítási munkálatok céljára Haitinak. A szigetország a későbbiekben további segélyekre számíthat.

Január 12-én súlyos – a Richter-skála szerint 7-es erősségű – földrengés rázta meg Haitit. Alig telt el néhány óra, s az Európai Unió 3 millió euró értékben azonnali humanitárius segítséget nyújtott Haiti lakosságának. Ezt az összeget azóta további 27 millió euró követte, s az EU újabb 100 millió eurót biztosít a katasztrófát követő kárenyhítési és helyreállítási munkálatok finanszírozására. Az említett összegek fele új felajánlás, másik fele pedig a Haiti részére már korábban létrehozott pénzalapokból kerül kifizetésre.

A hosszabb távú helyreállítás célját további 200 millió euró szolgálja majd. Az uniós támogatás mértéke meghaladhatja az előirányzott értéket, ha a felmérések azt mutatják, hogy több pénzre van szükség. Az említett összegek azon a 92 millió eurón felül értendők, melyet az EU-tagállamok az elmúlt napokban már felajánlottak a földrengés sújtotta ország megsegítésére.

A segélycsomag bejelentésére a hétfői rendkívüli brüsszeli ülést követően került sor, amelyen az európai katonák Haitiba történő kiküldése is napirendre került. A kérdésben még nem született döntés. Az elkövetkező hetek folyamán a világ politikusai várhatóan nemzetközi konferencián tárgyalnak majd a Haitinak nyújtandó támogatásról. A találkozón a résztvevők át fogják tekinteni, hogyan lehet gyakorlati megoldások formájában kifejezésre juttatni a világ országainak segítő szándékát – nyilatkozta Catherine Ashton English, az EU külügyi főképviselője.

Az uniós tagországok gyorsan reagáltak a földrengés hírére, a közösségi katasztrófavédelmi mechanizmus beindítása révén pedig lehetővé vált, hogy az általuk felajánlott segítséget az Európai Bizottság összehangolja. Az uniós kutató-mentőcsapatok már a helyszínen vannak, és megkezdték a munkát. A segélyszállítmányokkal víztisztító berendezések, tábori kórházak, sátrak és más létfontosságú eszközök is érkeztek a szigetországba.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által elvégzett gyors kárfelmérés megállapításai értékes információkkal szolgálnak a kárenyhítési és segítségnyújtási intézkedések megtervezésénél, de hasznosak lesznek a későbbiekben, a helyreállítási munkálatok elvégzése során is.

Karel De Gucht Englishfrançais, az Európai Bizottság fejlesztésért és humanitárius segítségnyújtásért felelős tagja a héten a haiti fővárosba, Port-au-Prince-be utazott, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről. A biztos a helyszínen találkozott a haiti hatóságok, az ENSZ és a legfontosabb segélyszervezetek képviselőivel, hogy megvitassa velük a segítségnyújtási intézkedések összehangolását.

A földrengés halálos áldozatainak számát jelenleg 200 000-re becsülik, és hozzávetőleg 250 000 ember szorul azonnali segítségre. A természeti katasztrófa összességében nem kevesebb, mint 3 millió ember életére gyakorolt közvetlen hatást.

Uniós humanitárius segítség Haitinak: további információk English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek