Navigointipolku

EU:lta apua Haitin maanjäristyksen uhreille - 21/01/2010

EU on jo osoittanut 130 miljoonaa euroa katastrofiapuun ja jälleenrakennustoimiin ja on varautunut antamaan lisää.

Tammikuun 12. päivänä Haitia vavisutti maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 7,0 Richterin asteikolla mitattuna. Jo muutaman tunnin kuluttua järistyksestä EU oli ryhtynyt toimiin kolmen miljoonan euron suuruisen katastrofiavun toimittamiseksi perille. Sen jälkeen pika-apuun on osoitettu vielä 27 miljoonaa euroa ja alkuvaiheen jälleenrakennustoimiin 100 miljoonaa euroa. Tästä summasta puolet on uutta rahoitusta ja puolet on Haitille jo aiemmin varattuja rahoja, jotka otetaan nyt käyttöön.

Pidemmän aikavälin jälleenrakennustoimiin varataan noin 200 miljoonaa euroa. EU on valmis antamaan lisärahoitusta, jos se arvioidaan tarpeelliseksi. Lisäksi yksittäiset EU-maat antavat apua 92 miljoonan euron arvosta.

Avustussummista ilmoitettiin Brysselissä järjestetyssä hätäkokouksessa, jossa keskusteltiin myös eurooppalaisten sotilaiden lähettämisestä Haitiin. Lopullista päätöstä tästä ei ole vielä tehty. Lähiviikkoina todennäköisesti järjestetään kansainvälinen konferenssi, jossa käsitellään Haitin avustustoimia. EU:n ulkoasiainedustajan Catherine Ashtonin English mukaan konferenssin tavoitteena on selvittää, miten kansainvälinen halu auttaa voidaan kanavoida tuloksellisiin käytännön ratkaisuihin.

EU-maat aloittivat nopeasti yhteistyön pelastuspalvelumekanisminsa kautta, ja EU koordinoi kunkin maan toimittamaa apua. Etsintä- ja pelastushenkilöstöä on jo saapunut EU-maista Haitiin ja ryhtynyt töihin. Haitiin on myös toimitettu vedenpuhdistimia, kenttäsairaaloita ja telttoja sekä muuta välineistöä.

Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus on tehnyt nopean arvioinnin Haitin tuhoista ja siten antanut arvokasta tietoa pelastus- ja aputoimien sekä jälleenrakennustyön suunnitteluun.

Kehitysyhteistyöstä ja humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Karel De Gucht Englishfrançais matkusti tällä viikolla Haitin pääkaupunkiin Port-au-Princeen tutustumaan tilanteeseen. Hän tapasi Haitin viranomaisia sekä YK:n ja tärkeimpien avustusjärjestöjen edustajia ja keskusteli heidän kanssaan avustustoimien koordinoinnista.

Kuolonuhrien määräksi on tällä hetkellä arvioitu noin 200 000. Pikaista apua tarvitsee noin 250 000 henkeä, ja kaikkiaan maanjäristyksen vuoksi kärsimään joutuneiden määräksi arvioidaan kolme miljoonaa.

Lisää EU:n humanitaarisesta avusta Haitissa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä