Διαδρομή πλοήγησης

Σεισμός στην Αϊτή: η ΕΕ συντονίζει τη βοήθεια - 21/01/2010

Έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις αρωγής και αποκατάστασης και έπεται συνέχεια.

Στις 12 Ιανουαρίου σεισμική δόνηση μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Αϊτή. Μέσα σε λίγες ώρες μετά τον σεισμό η ΕΕ διέθεσε ποσό ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για άμεση στήριξη των πληγέντων. Στη συνέχεια διατέθηκε επιπλέον ποσό ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και 100 εκατομμύρια ευρώ για άμεσες δράσεις αποκατάστασης και ανοικοδόμησης. Η βοήθεια αυτή προέρχεται εξίσου από ποσά που είχαν ήδη δεσμευτεί για την Αϊτή και από νέα κονδύλια.

Επίσης, άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για μακροπρόθεσμες δράσεις αποκατάστασης. Τα ποσά αυτά θα αυξηθούν αν διαπιστωθεί ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Η βοήθεια αυτή είναι επιπλέον των 92 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη διαθέσει οι χώρες της ΕΕ.

Τα ποσά αυτά ανακοινώθηκαν μετά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στην οποία συζητήθηκε και η αποστολή Ευρωπαίων στρατιωτών στην Αϊτή, χωρίς όμως να ληφθεί καμία απόφαση. Τις επόμενες εβδομάδες είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για τη στήριξη της Αϊτής. Στη διάσκεψη αυτή θα διερευνηθεί με ποιον τρόπο θα μπορούσε να μετουσιωθεί η διεθνής βούληση σε ουσιαστική δράση, δήλωσε η Κάθριν Άστον English, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Οι χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν άμεσα κινητοποιώντας τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η ΕΕ συντονίζει τη βοήθεια που προσφέρουν οι χώρες της. Ομάδες έρευνας και διάσωσης από την ΕΕ έχουν ήδη φθάσει και αναλάβει δράση στον τόπο της καταστροφής. Έφθασαν επίσης είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, όπως συστήματα απολύμανσης του νερού, κινητές νοσοκομειακές μονάδες και σκηνές.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε μια γρήγορη αποτίμηση των ζημιών και έδωσε πολύτιμα στοιχεία για τον προγραμματισμό των μέτρων αποκατάστασης και βοήθειας, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει και στο μέλλον.

Ο Επίτροπος Ανάπτυξης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κάρελ Ντε Χουχτ Englishfrançais μετέβη στο Πορτ-ο-Πρενς αυτή την εβδομάδα για να εκτιμήσει από κοντά την κατάσταση. Συναντήθηκε με αρχές της Αϊτής, εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και άλλων βασικών χορηγών βοήθειας επί τόπου για να συζητήσουν τον συντονισμό των δράσεων ανακούφισης των πληγέντων.

Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται σήμερα σε 200.000. Περίπου 250.000 άτομα χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, ενώ ο αριθμός των πληγέντων αγγίζει το ιλιγγιώδες νούμερο των 3 εκατομμυρίων.

Περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στην Αϊτή English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι