Sti

Jordskælv i Haiti – EU koordinerer støtte - 21/01/2010

Over 130 millioner euro til nødhjælp og genopretning. Der er mere på vej.

Den 12. januar blev Haiti ramt af et jordskælv, der blev målt til 7,0 på Richterskalaen. Få timer efter katastrofen havde EU stillet 3 millioner euro (ca. 22 millioner kroner) til rådighed til nødhjælpsarbejde. Der er nu kommet yderligere 27 millioner euro på bordet (ca. 200 millioner kroner). Samtidig er der afsat 100 millioner euro (ca. 745 millioner kroner) til hurtig genopretning og genopbygning. Halvdelen af disse penge er nye, og den anden halvdel kommer fra andre midler, der allerede var afsat til Haiti.

Derudover bliver der stillet 200 millioner euro (godt 1,5 milliarder kroner) til rådighed for langsigtet genoprettelse. Hvis det viser sig, at der er behov for flere penge, kan beløbene blive justeret opad. Disse bidrag kommer oveni de 92 millioner euro (ca. 700 millioner kroner), som de enkelte EU-lande allerede har givet.

Tallene blev offentliggjort under et hastemøde i Bruxelles, hvor der også blev talt om at sende soldater fra EU til Haiti. Der er endnu ikke truffet nogen beslutning. Der bliver formentlig også afholdt en konference om hjælp til Haiti inden for de nærmeste uger. Der skal det vurderes, hvordan det internationale samfunds ønske om at hjælpe kan føres ud i livet, udtaler EU's udenrigschef, Catherine Ashton English.

EU-landene reagerede hurtigt. Nødhjælpsmekanismen blev aktiveret, så EU-Kommissionen kan koordinere hjælpen fra de enkelte lande. Undersøgelses- og redningshold fra EU er allerede nået frem og arbejder nu på stedet. Der er også kommet livsvigtige installationer – som vandrensningsmaskiner, felthospitaler og telte.

Kommissionens forskningscenter har udført en hurtig skadevurdering, som har givet værdifuld indsigt i, hvordan nødhjælpsaktionerne skal planlægges. Den skal også bruges under genopbygningen.

EU-kommissær for udvikling og humanitær bistand, Karel De Gucht Englishfrançais, var i denne uge i Port-au-Prince for at tage bestik af situationen. Han mødtes med landets myndigheder, FN og de største nødhjælpsrepræsentanter på stedet for at diskutere koordineringen af nødhjælpen.

Indtil videre regnes der med, at 200 000 mennesker har mistet livet. Omkring 250 000 mennesker har akut behov for hjælp, og ikke mindre end 3 millioner er blevet ramt.

Mere om humanitær nødhjælp til Haiti. English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links