Навигационна пътека

Земетресението в Хаити - ЕС координира помощта - 21/01/2010

Над 130 млн. евро са отпуснати за възстановяване. А скоро се очакват и още средства.

Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер разтърси Хаити на 12 януари. В рамките на няколко часа след бедствието ЕС предостави 3 млн. евро за незабавна помощ. След това бяха отпуснати още 27 млн. евро, както и 100 млн. евро за първоначално възстановяване. Половината от тези средства са нови, а другата половина ще бъдат пренасочени от вече отпуснатите за Хаити суми.

Още около 200 млн. евро ще бъдат предоставени за възстановяване в по-дългосрочен план. Всички тези цифри могат да нараснат, ако според оценките са необходими допълнителни средства. Тези средства са предоставени в добавка към 92 млн. евро, вече отпуснати от отделни държави-членки на ЕС.

Цифрите бяха съобщени на спешна среща в Брюксел, където бе обсъдено и разполагането на европейски войници в Хаити. Все още не е взето решение. Вероятно през следващите седмици ще се състои и международна конференция, посветена на помощта за Хаити. На нея ще се прецени как желанието на международната общност да помогне да се реализира на практика, заяви върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън English.

Европейските държави реагираха бързо, като задействаха механизма за гражданска защита, който позволява на Комисията да координира предоставената от всяка страна помощ. Спасителни екипи от Съюза вече са в Хаити и действат на място. Основните материали за пречистване на вода и изграждане на полеви болници, както и палатките също са транспортирани.

Бърза оценка на щетите, извършена от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, предостави ценна информация с оглед на планирането на мерките за подпомагане. Тя ще бъде от полза и за по-нататъшните усилия за възстановяване.

Европейският комисар по развитие и хуманитарна помощ Карел Де Гухт Englishfrançais посети Порт-о-Пренс тази седмица, за да се запознае лично с положението. Той се срещна с представители на властите в Хаити, на ООН и на основните организации, оказващи помощ, за да обсъдят координирането на помощта като цяло.

В момента за загинали се смятат 200 000 души. Около 250 000 души имат спешна нужда от помощ, а 3 млн. са засегнати от земетресението.

Повече за хуманитарната помощ на ЕС за Хаити English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки