Kruimelpad

Geld voor ontwikkelingshulp om klimaatverandering en recessie op te vangen - 19/10/2009

Zo'n 4000 deelnemers van 1500 organisaties worden in Stockholm verwacht om te laten zien wat de EU doet om ontwikkeling te stimuleren.

Dit jaar gaat alle aandacht tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen naar de gevolgen van de recessie en de opwarming van de aarde voor de armste landen.

Hoewel ze de problemen niet hebben veroorzaakt, worden deze landen bijzonder zwaar getroffen door de achteruitgang van de economie en de verandering van het klimaat.

Door de stijging van de zeespiegel, de verwoestijning en de toenemende (en steeds zwaardere) natuurrampen dreigen miljoenen mensen in de armoede terecht te komen. Bovendien worden de bereikte resultaten voor de millenniumdoelstellingen Englishfrançais teniet gedaan. Tot overmaat van ramp trekken veel donoren vanwege de crisis minder geld uit voor ontwikkelingshulp, waardoor de voedselschaarste in toch al kwetsbare regio's alleen nog maar nijpender wordt.

Tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen kunnen politici, ambtenaren, ngo's, ondernemers, academici, onderzoekers en de media met elkaar netwerken, ervaringen uitwisselen en nieuwe partners zoeken voor ontwikkelingsprojecten.

Op het driedaagse evenement, dat start op 22 oktober, vinden opleidingen, discussieforums en workshops plaats. In een "ontwikkelingsdorp" kunnen organisaties zich presenteren aan de deelnemers en het grote publiek, en aandacht vragen voor hun werk.

Ook worden er enkele prijzen op het gebied van ontwikkelingswerk uitgereikt, zoals de Lorenzo Natali-prijs Englishespañolfrançais voor journalisten die over mensenrechten, democratie en ontwikkeling berichten. De Jeugdprijs voor ontwikkelingssamenwerking gaat naar tieners die met posters en video's de menselijke ontwikkeling in Afrika in beeld hebben gebracht.

Op 22 oktober publiceert de EU ook voor het eerst een Europees Ontwikkelingsverslag Englishfrançais. Op basis hiervan wil de EU bespreken hoe de "kwetsbare" Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara kunnen worden geholpen.

De EU verstrekt meer dan de helft van alle ontwikkelingshulp ter wereld.

Meer over de Europese Ontwikkelingsdagen Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links