Navigációs útvonal

A fejlődés támogatása – középpontban az éghajlatváltozás és a recesszió elleni küzdelem - 19/10/2009

Várhatóan 1500 szervezet képviseletében mintegy 4000 fő vesz részt az Európai Fejlesztési Napokon, a fejlesztés elősegítésére tett uniós erőfeszítéseket bemutató rendezvénysorozaton, amelynek idén Stockholm ad otthont.

A „polgárok és a fejlesztés” átfogó témáján belül az idei esemény arra összpontosít, hogy milyen hatást gyakorol az éghajlat-változás és a recesszió a szegényebb országokra.

Ezek az államok rendszerint a legkevésbé okolhatóak a gazdasági visszaesésért és a klímaváltozásért, mégis különösen megszenvedik annak káros hatásait.

A tengerszint emelkedése, a sivatagosodás és az egyre gyakrabban bekövetkező és mind súlyosabb természeti katasztrófák milliókat taszíthatnak szegénységbe, és elsöpörhetik a millenniumi fejlesztési célok Englishfrançais megvalósítása terén eddig elért eredményeket. A jelenlegi gazdasági helyzetben a fejlődő országok kevesebb segélyadományt kapnak, ezáltal tovább romlik az élelmiszer-ellátás biztonsága az egyébként is kiszolgáltatott térségekben.

Az Európai Fejlesztési Napok alkalmából megrendezett eseményeken a politikusok, a köztisztviselők, a civil szervezetek munkatársai, az üzleti élet vezetői, a kutatók, valamint az egyetemi körök és a média képviselői találkozhatnak és tapasztalatokat cserélhetnek egymással, továbbá új partnereket találhatnak a fejlesztési projektekhez.

Az október 22-én kezdődő háromnapos rendezvénysorozat keretében képzésekre, vitafórumokra és műhelybeszélgetésekre kerül sor. A fejlesztési faluban a szervezeteknek lehetőségük nyílik arra, hogy a közönség és a küldöttek előtt bemutatkozzanak, és tájékoztassák őket arról, hogy milyen célokért küzdenek.

A fejlesztés témájához kapcsolódóan több díjkiosztó ünnepségre kerül sor, a rendezvénysorozat házigazdái egyebek között odaítélik a Lorenzo Natali újságírói díj Englishespañolfrançais at is, amely az emberi jogok, a demokrácia és a fejlesztés témájával kapcsolatos kiemelkedő tudósítói munkát ismeri el. Az Ifjúsági Fejlesztési Díjjal pedig az éghajlatváltozás Afrikában tapasztalható hatásairól szóló posztereket és kisfilmeket készítő tizenéveseket tüntetik ki.

Október 22-én az Unió közreadja az első európai fejlesztési jelentést Englishfrançais is. E dokumentum szolgál majd alapul azokhoz az eszmecserékhez, amelyek a Fekete-Afrika gazdaságilag fejletlen országai részére nyújtott segély szólnak.

A fejlesztési segélyek több mint felét az Európai Unió biztosítja a fejlődő országok számára.

Az Európai Fejlesztési Napokról bővebben Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek