Navigacijska pot

Kdo bo naslednja članica EU? - 14/10/2009

Tipične hiše na reykjaviški ulici © EC

Hrvaška bi lahko drugo leto zaključila pristopna pogajanja z Evropsko unijo.

Evropska komisija v svojem letnem poročilu o napredku v državah, ki se želijo pridružiti EU , navaja, da je Hrvaška začela zadnji krog pristopnih pogajanj. Našo sosedo spodbuja, naj si še naprej prizadeva izpolniti pogoje za članstvo, predvsem z bojem proti korupciji in organiziranemu kriminalu.

Hrvati naj bi se EU pridružili leta 2011 in tako postali njena 28. država članica. Zaradi nerešenega vprašanja meje s Slovenijo so pogovori več kot leto dni mirovali in so se nadaljevali šele pred kratkim, ko sta se naša in hrvaška vlada sporazumeli o načinu reševanja spora.

Od objave lanskega poročila so za članstvo v Evropski uniji zaprosile še tri države: Albanija, Črna gora in Islandija. Islandija je kmalu zatem premagala prvo oviro, ko so zunanji ministri EU zaprosili Evropsko komisijo za oceno, ali ta severnoatlantska otoška država izpolnjuje pogoje za članstvo.

Albanija in Črna gora sta se na poti do morebitnega članstva pridružili drugim trem balkanskim državam: Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji. Kljub svetovni krizi je v celotni regiji opazen napredek pri izpolnjevanju pogojev EU, veliko pa bo še treba narediti.

Iz poročila je razvidno, da sta Albanija in Črna gora pri nedavnih parlamentarnih volitvah spoštovali standarde, vendar morata obe utrditi vladavino prava. Poročilo priporoča sklenitev začasnega trgovinskega sporazuma s Srbijo ter spodbuja Bosno in Hercegovino, naj pohiti z reformami.

Srbijo, Makedonijo in Črno goro čaka sicer še veliko dela, vendar naj bi januarja prihodnje leto za njihove državljane ukinili vizumski režim za potovanje v EU.

Kar zadeva Turčijo, poročilo opozarja na obetajoč nov zagon pri političnih reformah ter pozdravlja obnovljene odnose z Armenijo po skoraj stoletje dolgi sovražnosti med državama in prizadevanje, da konča dolgoletni spor s kurdsko manjšino.

Nekdanja srbska pokrajina Kosovo, ki je razglasila neodvisnost februarja 2008, šele vzpostavlja odnose z EU. Komisija v posebnem dokumentu opozarja na ključna politična vprašanja, ki jih mora rešiti Kosovo, in na potrebo po pomoči EU.

Uradni status kandidatke za članstvo v EU imajo zdaj samo tri države, Hrvaška, Turčija in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija.

Več o širitvi EU English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave