Navigointipolku

Mihin suuntaan EU laajentuu seuraavaksi? - 14/10/2009

Taloja kadun varrella Reykjavikissa © EC

Kroatia voi saada liittymisneuvottelut päätökseen jo ensi vuonna.

Kroatian EU-jäsenyysneuvottelut ovat edenneet loppusuoralle, todetaan komission vuotuisessa EU-jäsenyyttä hakeneiden maiden seurantaraportissa . Kroatiaa kehotetaan kuitenkin jatkamaan EU:n vaatimia uudistuksia – etenkin toimia korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseksi.

Tästä Balkanilla sijaitsevasta 4,4 miljoonan asukkaan maasta piti tulla EU:n 28. jäsenmaa vuonna 2011. Rajariita EU:hun jo liittyneen Slovenian kanssa kuitenkin keskeytti liittymisprosessin yli vuodeksi. Neuvottelut käynnistettiin hiljattain uudelleen maiden päästyä sopuun riidan ratkaisumenettelystä.

Viimevuotisen raportin ilmestymisen jälkeen EU-jäsenyyttä on hakenut kolme maata: Albania, Montenegro ja Islanti. Islannin osalta prosessi lähti vauhdilla liikkeelle, kun pian hakemuksen jättämisen jälkeen EU-maiden ulkoministerit pyysivät komissiolta lausuntoa maan EU-kelpoisuudesta.

Albanian ja Montenegron ohella muita Länsi-Balkanin nk. mahdollisia ehdokasmaita ovat Serbia sekä Bosnia ja Hertsegovina. Vaikka Länsi-Balkanin maat ovat yleisesti edenneet uudistuksissaan hyvin talouden taantumasta huolimatta, niillä on silti vielä paljon tehtävää.

Komission raportin mukaan Albanian ja Montenegron tämänvuotiset parlamenttivaalit täyttivät valtaosan vaatimuksista, mutta maiden on silti panostettava edelleen oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseen. Raportissa myös suositellaan väliaikaisen kauppasopimuksen tekemistä Serbian kanssa ja kehotetaan Bosnia ja Hertsegovinaa vauhdittamaan uudistuksia.

Vaikka Serbia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia ja Montenegro ovat vielä monien mutkien päässä EU-jäsenyydestä, niiden kansalaisten arvioidaan pääsevän matkustamaan EU:hun viisumitta jo tammikuusta alkaen.

EU on pannut tyytyväisenä merkille poliittisten uudistusten vauhdittumisen Turkissa. Raportissa kiitetään Turkkia siitä, että se on pyrkinyt normalisoimaan suhteensa Armeniaan vuosikymmeniä kestäneen vihanpidon jälkeen ja lopettamaan pitkään jatkuneen konfliktin kurdivähemmistönsä kanssa.

Kosovon lähentyminen EU:hun on vasta aluillaan. Maa julistautui itsenäiseksi Serbiasta helmikuussa 2008. Kosovolta edellytettäviä toimia ja EU:n roolia käsitellään erillisessä asiakirjassa.

Tätä nykyä vain kolme maata – Kroatia, Turkki ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia – on hyväksytty virallisesti EU:n ehdokasmaiksi.

Lisätietoa EU:n laajentumisesta English (en)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä