Διαδρομή πλοήγησης

Ποιο θα είναι το επόμενο κράτος μέλος της ΕΕ; - 14/10/2009

Τυπικές κατοικίες σε δρόμο του Ρεϊκιαβίκ © EC

Η Κροατία ενδέχεται να ολοκληρώσει το επόμενο έτος τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ.

Η ετήσια έκθεση της Επιτροπής για τις χώρες που επιθυμούν να προσχωρήσουν στην ΕΕ αναφέρει ότι η Κροατία εισήλθε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων προσχώρησης. Παροτρύνει τη χώρα αυτή να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εκπλήρωση των κριτηρίων προσχώρησης, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτό το βαλκανικό κράτος των 4,4 εκατ. κατοίκων προοριζόταν να γίνει το 28ο κράτος μέλος της ΕΕ το 2011· κάποιες διενέξεις όμως στα σύνορα με τη Σλοβενία, κράτος μέλος της ΕΕ, καθυστέρησαν τις συνομιλίες για περισσότερο από ένα έτος. Οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν πρόσφατα αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν σε διαδικασία επίλυσης της διαφοράς τους.

Μετά την έκθεση του περασμένου έτους, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Ισλανδία υπέβαλαν αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ των 27. Η Ισλανδία ξεπέρασε ένα πρώτο εμπόδιο λίγο μετά την υποβολή της αίτησής της, όταν οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αν αυτό το νησί του Βόρειου Ατλαντικού ήταν κατάλληλο να γίνει μέλος της Ένωσης.

Η Αλβανία και το Μαυροβούνιο προστίθενται σε τρεις ακόμη δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM). Αν και παρά τη διεθνή κρίση η περιοχή έχει σημειώσει γενικά πρόοδο προς την ολοκλήρωσή της με την ΕΕ, πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο ανταποκρίθηκαν στις απαιτούμενες προδιαγραφές, αλλά και στις δύο χώρες πρέπει να ενισχυθεί το κράτος δικαίου. Επίσης, η ΕΕ θα πρέπει να ενεργοποιήσει μια προσωρινή εμπορική συμφωνία με τη Σερβία ενώ η Βοσνία και Ερζεγοβίνη θα πρέπει να επιταχύνουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις.

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια για την προσχώρηση της Σερβίας, της FYROM και του Μαυροβουνίου, αναμένεται ότι από τον Ιανουάριο οι υπήκοοί τους θα απαλλαγούν από την υποχρέωση θεώρησης (βίζας) για τις μετακινήσεις τους στην ΕΕ.

Όσον αφορά την Τουρκία, η έκθεση ορίζει ότι εμφανίζει μια νέα δυναμική όσον αφορά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Εκφράζει ικανοποίηση για την αναθέρμανση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αρμενία μετά από έναν αιώνα εχθρικού κλίματος καθώς και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για λήξη της μακράς σύγκρουσης με την κουρδική μειονότητα της χώρας.

Το Κοσσυφοπέδιο, η πρώην σερβική επαρχία που αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη τον Φεβρουάριο 2008, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο σχέσεων με την ΕΕ. Σε ξεχωριστό έγγραφο επισημαίνονται οι βασικοί τομείς πολιτικής στους οποίους θα πρέπει να αναλάβει δράση το Κοσσυφοπέδιο καθώς και τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ.

Προς το παρόν, τρεις χώρες η Κροατία, η Τουρκία και η FYROM, έχουν γίνει επίσημα δεκτές ως υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ.

Περισσότερα για τη διεύρυνση της ΕΕ Deutsch (de) English (en) français (fr)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι