Sti

EU vokser – hvem bliver den næste? - 14/10/2009

Karakteristiske huse på gade i Reykjavik © EF

Optagelsesforhandlingerne mellem EU og Kroatien måske overstået til næste år.

Kroatien er nået til sidste fase af optagelsesforhandlingerne ifølge Kommissionens årsrapport om de lande, der har søgt om at komme med i EU. Den opfordrer Kroatien til at gå videre med arbejdet på at opfylde EU's betingelser for at komme med, især kampen mod korruption og organiseret kriminalitet.

Kroatien, som har 4,4 millioner indbyggere, stod til at blive det 28. EU-land i 2011. Men en grænsestrid med Slovenien, som allerede er med i EU, gjorde, at forhandlingerne blev forsinket med over et år. De blev genoptaget for nylig, efter de to lande var blevet enige om, hvordan konflikten skal løses.

Siden sidste års rapport har tre lande – Albanien, Montenegro og Island – ansøgt om at komme med i EU, som lige nu har 27 medlemslande. Island klarede første forhindring kort efter at have sendt sin ansøgning, da EU's udenrigsministre bad Kommissionen om at vurdere, om landet er klar til medlemskab.

Både Albanien og Montenegro har nu udsigt til at blive medlem – sammen med tre andre lande i det vestlige Balkan: Serbien, Bosnien-Hercegovina og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien (FYROM). På trods af den globale afmatning er regionen samlet set godt på vej mod europæisk integration. Men der venter stadig et stort stykke arbejde forude.

Ifølge rapporten har de valg, der for nylig blev afholdt i Albanien og Montenegro, levet op til kravene, men begge lande skal stadigvæk styrke retsstaten. Rapporten anbefaler, at EU indgår en foreløbig handelsaftale med Serbien og opfordrer kraftigt Bosnien-Hercegovina til at gå hurtigere frem med de vigtigste reformer.

Selv om der stadig er en del hindringer på vejen, før Serbien, FYROM og Montenegro kan blive medlemmer, ventes deres borgere fra januar at få mulighed for at rejse ind i EU uden visum.

Med hensyn til Tyrkiet er EU ifølge rapporten glad for, at der igen ser ud til at komme gang i de politiske reformer. Tyrkiet får ros for at have genoptaget forbindelserne med Armenien efter et helt århundrede med fjendskab. Der er også skulderklap til landet for dets bestræbelser på at få afsluttet den lange konflikt med det kurdiske mindretal.

Den tidligere serbiske provins Kosovo, som erklærede sig uafhængig i februar 2008, træder stadig sine barnesko i forbindelserne med EU. Et særligt dokument fremhæver de væsentligste politikområder, hvor Kosovo kan tage fat, og hvordan EU kan hjælpe.

Her og nu er tre lande, Kroatien, Tyrkiet og FYROM, officielt godkendt som kandidater til medlemskab af EU.

Mere om EU-udvidelsen English (en)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links