Навигационна пътека

Кой е следващият член на ЕС? - 14/10/2009

Типични къщи на улица в Рейкявик © EО

Хърватия има шанс да приключи преговорите за влизане в ЕС догодина.

В годишния доклад на Комисията за страните, кандидатки за членство в ЕС , се казва, че Хърватия е навлязла в последния етап от преговорите за присъединяване. В доклада се настоява, че страната трябва да продължи усилията си за покриване на изискванията за влизане в ЕС и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.

Балканската държава с население 4,4 млн. души бе на път да стане 28-ата страна от ЕС през 2011 г. Граничен спор със Словения обаче забави преговорите с повече от година. Те бяха подновени неотдавна, след като двете страни се споразумяха по процедура за разрешаване на спора.

От миналогодишния доклад насам кандидатури за членство в ЕС са подали три нови страни – Албания, Черна гора и Исландия. Исландия бързо премина едно от първите препятствия, когато външните министри на страните от ЕС помолиха Комисията да оцени дали островната държава отговаря на изискванията за членство.

Албания и Черна гора се присъединиха към три други балкански нации като потенциални членки на Съюза – Сърбия, Босна и Херцеговина и Бившата югославска република Македония. Като цяло, регионът е постигнал напредък към интеграцията в ЕС въпреки световната икономическа криза. Нужни са обаче още много усилия.

Според доклада неотдавнашните парламентарни избори в Албания и Черна гора са отговаряли на изискванията, но двете страни трябва да положат още усилия за заздравяване на върховенството на закона. В доклада се препоръчва ЕС да задейства временно търговско споразумение със Сърбия и се настоява Босна и Херцеговина да ускорят най-важните реформи.

Въпреки че по пътя към членството им има още много препятствия, очаква се гражданите на Сърбия, Македония и Черна гора да могат да пътуват до ЕС без визи от януари.

Що се отнася до Турция, новият подем на политическите реформи в страната поражда оптимизъм в ЕС. Похвално е и възобновяването на отношенията с Армения след цял век на враждебност, както и усилията за приключване на дългогодишния конфликт с кюрдското малцинство в Турция.

Бившата сръбска провинция Косово, която обяви независимостта си през февруари 2008 г., все още е на ранен етап от отношенията си с ЕС. В отделен документ се изтъкват най-важните политически области, към които Косово трябва да насочи вниманието си, и начините, по които ЕС може да помогне.

Засега само три страни – Хърватия, Турция и Македония – са официално приети за кандидати за членство в Съюза.

Повече за разширяването на ЕС English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки