Navigacijska pot

Več kot samo vprašanje izbire - 18/08/2009

Opazovalec EU in ženska, ki oddaja glasovnico v škatlo, na kateri je napis „Izbira“ © EC

Opazovanje volitev je eden od načinov, s katerimi EU spodbuja in podpira demokracijo zunaj Evrope.

Evropski državljani so že navajeni svobodnih in poštenih volitev v svojih državah. To pa ni samoumevno za državljane drugih držav na svetu. EU podpira demokracijo v drugih državah s spremljanjem volitev in zagotavljanjem organizacijske pomoči pri volitvah.

Pomoč pri volitvah zajema tehnično pomoč oziroma pomoč v materialu, na primer za vzpostavitev pravnega okvira za volitve ali zagotovitev volilnega materiala in opreme. V zadnjih petih letih je EU porabila skoraj 400 milijonov EUR za pomoč pri volitvah v več kot 40 državah.

Pri opazovanju volitev so udeleženi opazovalci, ki na mestu samem nadzorujejo potek volitev. Njihova navzočnost daje volitvam verodostojnost, krepi zaupanje javnosti v potek volitev in preprečuje goljufije. Preprečuje tudi zlorabo človekovih pravic in pomaga pri reševanju sporov. Od leta 2000 je v 67 misijah EU sodelovalo več kot 4 000 strokovnjakov in opazovalcev.

Pri ocenjevanju volitev opazovalci predvsem upoštevajo stopnjo nepristranskosti volilnih organov ter svobodo zbiranja in izražanja kandidatov in političnih strank. Ocenijo tudi, ali je omogočen prost dostop do državnih virov in medijev ter ali pri registraciji volivcev ni diskriminacije in pri štetju glasov ni goljufij.

EU zdaj pripravlja misijo za predsedniške in lokalne volitve v Afganistanu, ki se bodo začele 20. avgusta. Skupaj bo namenila 40 milijonov EUR za opazovanje volitev in drugo pomoč afganistanski volilni komisiji.

Na prejšnjih misijah so opazovalci EU spremljali volitve v Gvineji-Bissau, Libanonu, Malaviju and Ekvadorju, strokovnjaki EU pa so se udeležili regionalnih volitev v Kurdistanu v Iraku.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave