Kruimelpad

Democratie komt er niet vanzelf - 18/08/2009

Een vrouw steekt haar stembiljet in de stembus onder het toeziend oog van een EU-waarnemer © EC

De EU promoot en ondersteunt democratie buiten Europa, onder meer door waarnemers naar verkiezingen te sturen.

Europeanen zijn gewend te leven in een democratie met vrije en eerlijke verkiezingen. Maar niet overal ter wereld is dat even vanzelfsprekend. Daarom ondersteunt de EU de democratie in andere landen door waarnemers naar verkiezingen te sturen en te helpen bij de organisatie.

Verkiezingsbijstand bestaat uit technische of materiële steun. Zo kan er gezorgd worden voor een juridisch kader voor de verkiezingen, of voor stembiljetten en stembussen. De voorbije vijf jaar heeft de EU bijna 400 miljoen euro besteed aan verkiezingsbijstand in meer dan 40 landen.

Verkiezingswaarneming betekent dat de EU mensen stuurt om de verkiezingen ter plaatse in het oog te houden. Hierdoor winnen die aan geloofwaardigheid, wordt het vertrouwen van de bevolking in de democratie versterkt en wordt fraude voorkomen. De aanwezigheid van waarnemers helpt ook bij het voorkomen van schendingen van de mensenrechten en bij het oplossen van conflicten. Sinds 2000 heeft de EU al 4000 experts en waarnemers op pad gestuurd naar 67 bestemmingen.

Bij het beoordelen van verkiezingen letten de waarnemers vooral op de neutraliteit van de organiserende instanties en de vrijheid van kandidaten en politieke partijen om bijeen te komen en hun standpunten bekend te maken. Ze gaan ook na of de verdeling van overheidsmiddelen, de toegang tot de media en de registratie van kiezers eerlijk verlopen, en of er fraude wordt gepleegd bij de verkiezingen of de telling van de stemmen.

Momenteel bereidt de EU een missie voor naar de provinciale en presidentsverkiezingen in Afghanistan, die beginnen op 20 augustus. Zij geeft in totaal 40 miljoen euro uit voor waarneming en bijstand van de Afghaanse kiescommissie.

Eerder stuurde de EU al waarnemers naar de verkiezingen in Guinee-Bissau, Libanon, Malawi en Ecuador. Bovendien heeft zij verkiezingsexperts ingezet bij de Koerdistaanse regionale verkiezingen in Irak.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links