Navigációs útvonal

Uniós megfigyelő nézi, amint egy nő szavazócédulát dob a „Választás” feliratú dobozba © EC

Az EU többek között választási megfigyelők kiküldésével segíti a demokratikus folyamatok kibontakozását határain kívül.

Európa lakói számára ma már természetes, hogy a politikai erőviszonyok szabad és tisztességes demokratikus választásokon dőlnek el. Ez azonban nincs mindenütt így a világon. Az Unió a választások ellenőrzésével és a voksolás megszervezésének támogatásával segíti a demokrácia kibontakozását más országokban.

A szervezési támogatás technikai vagy anyagi segítségnyújtást jelent, amely például a választások jogi kereteinek kialakításához nyújtott segítségben vagy a szavazáshoz szükséges eszközök rendelkezésre bocsátásában ölthet testet. Az elmúlt öt évben az EU több mint 40 ország számára csaknem 400 millió euró értékben nyújtott ilyen támogatást.

A segítség másik módja, hogy az EU választási megfigyelőket küld az országba a választások ellenőrzésére. A megfigyelők jelenléte hitelességet kölcsönöz a választási folyamatnak, erősíti a választópolgárok szavazásba vetett bizalmát, segít elejét venni a csalásoknak és emberjogi visszaéléseknek, és elősegíti a konfliktusok megoldását. 2000 óta az EU 67 ilyen missziót bonyolított le; ezekben több mint 4000 szakértő és megfigyelő vett részt.

A választási megfigyelők főleg azt vizsgálják, mennyire pártatlan a választások lebonyolításáért felelős szerv, élhetnek‑e a jelöltek és politikai pártok a gyülekezési jog biztosította szabadsággal, és szabadon kifejezhetik‑e nézeteiket. Emellett az is fontos szempont, hogy méltányos hozzáférést kapnak‑e a jelöltek és pártok az állami forrásokhoz és a médiához, a szavazópolgárok nyilvántartásba vétele diszkriminációmentesen zajlik-e, és nem történnek‑e visszaélések a szavazatok összeszámlálása során.

Az EU jelenleg az augusztus 20‑án kezdődő afganisztáni elnökválasztást és helyi választásokat megfigyelő missziót készíti elő. E misszió a szervezési támogatással együtt összesen 40 millió euróba kerül.

Az elmúlt időszakban az EU többek között a Bissau-guineai Köztársaságba, Libanonba, Malawiba és Ecuadorba, illetve Irakba, a kurdisztáni regionális választásokra küldött megfigyelői missziót.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek