Навигационна пътека

Повече от въпрос на избор - 18/08/2009

Наблюдател на ЕС гледа жена, която пуска бюлетина в кутия с надпис „Избор“ © EC

Един от начините, по които ЕС насърчава и подкрепя демокрацията извън Европа, е чрез наблюдение на избори.

Европейците отдавна са свикнали да живеят в демократични държави, в които се провеждат свободни и честни избори. Нещата обаче не стоят по този начин навсякъде по света. ЕС подкрепя демокрацията в други страни, като наблюдава избори и предоставя организационна помощ.

Помощта се състои от техническа и материална подкрепа за изборния процес, например за създаване на законова рамка за изборите или за набавяне на материали и оборудване за тяхното провеждане. През последните пет години ЕС е изразходвал почти 400 млн. евро за подпомагане на избори в повече от 40 страни.

Наблюдението на избори се извършва от наблюдатели на място. Тяхното присъствие повишава достоверността, засилва общественото доверие в изборния процес и предотвратява измамите. То също така възпрепятства нарушаването на човешките права и помага за разрешаването на конфликти. От 2000 г. насам ЕС е провел 67 мисии с над 4000 експерти и наблюдатели.

Когато преценяват редовността на дадени избори, наблюдателите взимат под внимание най-вече безпристрастността на органа, администриращ изборите, и свободата на кандидатите и политическите партии да се събират и да изразяват своите възгледи. Освен това те оценяват доколко достъпът до държавни ресурси и медии е еднакъв за всички, дали има дискриминация при регистрирането на гласоподавателите и дали се извършват измами при гласуването и броенето на бюлетините.

В момента ЕС подготвя мисия за президентските и местните избори в Афганистан, които ще се проведат на 20 август. Той ще изразходва общо 40 млн. евро за наблюдение на изборите и помощ за афганистанската избирателна комисия.

Сред държавите, в които ЕС е изпращал мисии за наблюдение на избори, са Гвинея-Бисау, Ливан, Малави и Еквадор. Също така експерти на Съюза присъстваха на местните избори в кюрдската автономна област в Ирак.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки