Sökväg

Island tar första steget mot EU-medlemskap - 28/07/2009

Islands flagga vajar från en husvägg © EC

Islands ansökan om att få gå med i EU välkomnas.

EU:s utrikesministrar har uppmanat kommissionen att bedöma om Island lämpar sig som EU-medlem och har därmed tagit det första steget i anslutningsförfarandet.

Tack vare landets goda vitsord fattades beslutet snabbt och kom bara två veckor efter det att Island hade lämnat in sin ansökan.

I nästa steg ska kommissionen nu granska Islands ekonomiska, rättsliga och politiska system, vilket kan ta över ett år. Men Island behöver kanske inte vänta lika länge på att bli godkänt som en del andra länder, eftersom landet med sin väl fungerande marknadsekonomi och sina stabila, demokratiska institutioner redan uppfyller två av de viktigaste kraven.

När kommissionens rapport är klar, beslutar Europeiska rådet och Europaparlamentet om Island ska godkännas som officiell kandidat. Först då kan man formellt börja förhandla om villkoren för medlemskapet, en process som kan ta ytterligare ett eller två år. Om EU godkänner Island, vill landet hålla en folkomröstning om medlemskapet.

Till helt nyligen var Island med sina 320 000 invånare ännu emot ett EU-medlemskap. Men när landets största bank kollapsade i oktober förra året och fick den isländska kronan att dala, började man se EU-medlemskapet och euron som ett sätt att stabilisera ekonomin.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso välkomnade Islands beslut och kallade det för ett ”tecken på det europeiska projektets vitalitet och det framtidshopp som EU står för.”

Island har redan många nära relationer till EU. Som EES English (en) français (fr) -medlem är landet integrerat i EU:s marknad och har infört de flesta av EU:s lagar. Island har liksom de flesta EU-länder också anslutit sig till det passfria Schengenområdet.

Förhandlingarna om fisket lär dock inte bli helt lätta. Fisket ingår nämligen inte i EES-samarbetet, som ger isländska medborgare rätt att arbeta och bosätta sig var som helst i EU, samtidigt som landet får driva sin egen jordbruks- och penningpolitik.

Under sitt möte den 27 juli upprepade utrikesministrarna också sitt stöd för de länder på västra Balkan som vill gå med i EU. Det finns nu tre länder – Kroatien, Turkiet och f.d. jugoslaviska republiken Makedonien – som är officiella kandidater för EU-medlemskap. Fem andra länder på västra Balkan – Albanien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Serbien och Kosovo – väntar ännu på sin tur.

Mer om EU:s utvidgning English (en)

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar