Navigacijska pot

Širitev EU: Islandija že korak bližje članstvu - 28/07/2009

Islandska zastava na hiši © EC

Islandija na začetku poti do članstva v Evropski uniji.

Zunanji ministri EU so Evropsko komisijo zaprosili za oceno pripravljenosti Islandije za pristop k EU in tako sprožili postopek pridružitve.

Odločitev zunanjih ministrov je bila hitra, manj kot dva tedna po predložitvi prošnje za članstvo, kar dokazuje, da ima Islandija dobro izhodišče za pristop.

Komisija bo pripravila podroben pregled islandskega gospodarskega, pravnega in političnega sistema. Za pripravo takšnih poročil ponavadi Komisija potrebuje več kot eno leto. Islandiji pa morda ne bo treba čakati na članstvo v EU tako dolgo kot nekaterim drugim državam, saj ima dobro razvito tržno gospodarstvo in stabilne demokratične institucije – dva temeljna pogoja za članstvo.

Ko bo Komisija pripravila poročilo, se bosta Evropski svet in parlament odločila, ali bosta Islandiji dodelila status uradne kandidatke za članstvo. Šele nato se bodo lahko začela pogajanja o pogojih pristopa, ki lahko trajajo eno ali dve leti. Pred samim pristopom pa bo Islandija organizirala še referendum o tem vprašanju.

Še nedavno ta otoška država s 320 000 prebivalci ni bila naklonjena članstvu v EU. Ko pa so lanskega oktobra propadle njene največje banke in je vrednost islandske krone strmo padla, sta EU in evro za Islandijo postala sredstvi stabilizacije njenega gospodarstva.

Predsednik Komisije José Manuel Barroso se je na odločitev Islandije odzval pozitivno: „To je znak vitalnosti evropskega projekta in upanja, ki ga predstavlja Evropska unija.“

Islandija je že zdaj tesno povezana z EU. Kot članica Evropskega gospodarskega prostora English (en) français (fr) je povezana s trgom EU in že uporablja večino zakonov EU. Tako kot Slovenija in večina držav članic EU je tudi Islandija del schengenskega območja.

Eno od občutljivih poglavij pogajanj o pristopu bodo morda ribolovne pravice. To področje ni zajeto v določbah Evropskega gospodarskega prostora, ki sicer islandskim državljanom daje pravico do prebivanja in dela v EU, vendar jim omogoča neodvisno kmetijsko in monetarno politiko.

Zunanji ministri so na srečanju 27. julija potrdili tudi podporo članstvu držav Zahodnega Balkana v EU. Zaenkrat imajo uradni status kandidatke za članstvo v EU tri države tega območja: Hrvaška, Turčija in Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija. Preostalih pet držav (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Srbija in Kosovo) še čaka na status kandidatke.

Več o širitvi EU English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave