Kruimelpad

IJsland neemt eerste hindernis voor EU-lidmaatschap - 28/07/2009

IJslandse vlag op een huis © EC

De aanvraag van IJsland om lid van de EU te worden is snel in behandeling genomen.

De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben, als eerste stap in de toetredingsprocedure, de Europese Commissie gevraagd na te gaan of IJsland klaar is om EU-lid te worden.

Dit verzoek kwam nauwelijks twee weken nadat IJsland om toetreding had verzocht, wat erop wijst dat het land goede geloofsbrieven heeft.

De Commissie maakt nu een gedetailleerde studie van het economisch, juridisch en politiek systeem van IJsland. Voor dergelijke studies kan ruim een jaar nodig zijn. Maar IJsland hoeft misschien niet zo lang te wachten als andere landen. Het beschikt immers over een moderne markteconomie en stabiele democratische instellingen, twee belangrijke voorwaarden voor het lidmaatschap.

Zodra zij het rapport hebben ontvangen, beslissen de Europese Raad en het Europees Parlement of zij IJsland officieel aanvaarden als kandidaat-lidstaat. Pas dan kunnen de formele onderhandelingen over de toetreding beginnen, en die kunnen zowat twee jaar duren. Als de EU IJsland uiteindelijk als lid aanvaardt, zal het land een referendum over de toetreding houden.

Jarenlang was deze eilandstaat met 320 000 inwoners niet zo gebrand op toetreding. Maar in oktober vorig jaar begaven de grootste banken het en zakte de koers van de IJslandse krona in elkaar. Nu ziet het land het EU-lidmaatschap en de invoering van de euro als een manier om de economie te stabiliseren.

Commissievoorzitter Barroso verheugt zich over de aanvraag van IJsland en noemt deze een bewijs van de vitaliteit van het Europees project en een teken van de hoop waar de EU voor staat.

IJsland heeft nu al nauwe banden met de EU. Als lid van de Europese Economische Ruimte English (en) français (fr) (EER) is het geïntegreerd in de EU-markt en neemt het de meeste EU-wetten over. Net als de meeste EU-landen is het bovendien een deel van het paspoortvrije Schengengebied.

Een heikel punt bij de onderhandelingen kunnen de visserijrechten zijn. Deze kwestie valt niet onder de EER, die IJslanders het recht geeft om in de EU te wonen en te werken, maar hen vrij laat hun eigen landbouw- en monetair beleid te voeren.

Op hun bijeenkomst van 27 juli bevestigden de ministers van buitenlandse zaken hun steun voor de aanvragen tot lidmaatschap van de landen op de Westelijke Balkan. Momenteel zijn er drie officiële kandidaten voor EU-lidmaatschap: Kroatië, Turkije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Vijf andere landen op de westelijke Balkan (Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en Kosovo) zitten nog in de wachtkamer.

Meer over de uitbreiding van de EU... English (en)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links