Διαδρομή πλοήγησης

Προσχώρηση στην ΕΕ: η Ισλανδία ξεπερνά το πρώτο εμπόδιο - 28/07/2009

Η σημαία της Ισλανδίας κυματίζει σε ένα σπίτι © EC

Ξεκινά άμεσα η εξέταση της υποψηφιότητας της Ισλανδίας για προσχώρηση στην ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει την καταλληλότητα της Ισλανδίας για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της διαδικασίας προσχώρησης.

Η απόφαση ελήφθη ταχύτατα, μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου υπέβαλε αίτηση η Ισλανδία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο ισχυρή είναι η υποψηφιότητα αυτής της χώρας.

Η Επιτροπή θα προβεί τώρα σε αναλυτική εξέταση του οικονομικού, νομικού και πολιτικού συστήματος της Ισλανδίας. Για τη ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι συνήθως απαραίτητο να περάσει διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου. Ωστόσο, η Ισλανδία ενδέχεται να μην χρειαστεί να περιμένει τόσο όσο άλλες χώρες, καθώς διαθέτει ήδη αναπτυγμένη οικονομία της αγοράς και σταθερούς δημοκρατικούς θεσμούς, δύο από τις κυριότερες προϋποθέσεις για ένταξη.

Μετά την υποβολή της έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αποφασίσουν εάν η Ισλανδία θα γίνει δεκτή ως επίσημη υποψήφια χώρα. Μόνον τότε θα καταστεί δυνατή η έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τους όρους προσχώρησης. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια ακόμη. Εάν η υποψηφιότητα της Ισλανδίας γίνει δεκτή, η χώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσει σχετικό δημοψήφισμα.

Μέχρι πρόσφατα, η νησιωτική αυτή χώρα του Βόρειου Ατλαντικού με 320.000 κατοίκους δεν ήταν πρόθυμη να προσχωρήσει στην ΕΕ. Μετά την κατάρρευση όμως των μεγαλύτερων τραπεζών της τον Οκτώβριο και το επακόλουθο "κατρακύλισμα" του εθνικού της νομίσματος, της ισλανδικής κορώνας, η Ισλανδία στράφηκε προς την ΕΕ και το ευρώ ως μέσα σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο χαιρέτισε την απόφαση της Ισλανδίας τονίζοντας ότι "αποτελεί ένδειξη της ζωτικότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου και της ελπίδας που συμβολίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η Ισλανδία έχει ήδη αναπτύξει στενές σχέσεις με την ΕΕ σε πολλούς τομείς. Ως μέλος του εμπορικού συνασπισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου English (en) français (fr) , έχει ενταχθεί στην αγορά της ΕΕ και έχει υιοθετήσει το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όπως και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, είναι επίσης μέρος του χώρου Σένγκεν (μέσα στον οποίο οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς διαβατήριο).

Ένα σημείο που θα μπορούσε να αποτελέσει ενδεχομένως το "αγκάθι" των διαπραγματεύσεων είναι τα δικαιώματα αλιείας. Το ζήτημα αυτό δεν καλύπτεται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, γεγονός που δίνει στους Ισλανδούς το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ, αλλά τους επιτρέπει παράλληλα να εφαρμόζουν τις δικές τους πολιτικές στον γεωργικό και τον νομισματικό τομέα.

Κατά τη συνεδρίασή τους στις 27 Ιουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις υποψηφιότητες προσχώρησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτή τη στιγμή έχουν γίνει επισήμως δεκτές ως υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ η Κροατία, η Τουρκία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Άλλες πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο – θεωρούνται δυνάμει υποψήφιες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διεύρυνση της ΕΕ English (en)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι