Навигационна пътека

Членство в ЕС - първа стъпка за Исландия - 28/07/2009

Исландско знаме стърчи от фасадата на къща © EО

Бързо начало на процеса на присъединяване на Исландия към ЕС

Европейските външни министри поискаха от Комисията да направи оценка на готовността на Исландия за членство в ЕС, първият етап от процеса на присъединяване.

Решението бе взето бързо - по-малко от две седмици, след като Исландия подаде своята кандидатура, което отразява много добрата репутация на страната.

Сега Комисията ще проучи подробно икономическата, правната и политическата система на Исландия. Тези проучвания често отнемат повече от година. Възможно е обаче на Исландия да не се наложи да чака толкова дълго, тъй като тя вече разполага с развита пазарна икономика и стабилни, демократични институции, две важни условия за членство.

След като получат доклада, Европейският съвет и Парламентът ще решат дали да приемат Исландия като официален кандидат. Едва тогава могат да започнат официалните преговори за членство - процес, който може да отнеме още една-две години. Ако ЕС приеме Исландия, страната ще проведе референдум по въпроса.

Доскоро северноатлантическата островна държава с население от 320 000 души не желаеше да се присъедини към ЕС. След като обаче нейните най-големи банки се сгромолясаха през октомври, водейки до срив на кроната, Исландия погледна към членството в ЕС и еврото като средство за стабилизиране на икономиката.

Председателят на Комисията Барозу приветства решението на Исландия, определяйки го като „знак за жизнеността на европейския проект и показателно за надеждата, която Европейският съюз представлява.“

Исландия вече има множество тесни връзки с ЕС. Като член на Европейското икономическо пространство English (en) français (fr) , тя е интегрирана в пазара на Съюза и спазва голяма част от неговите закони. Тя също така е част от Шенгенското пространство заедно с повечето страни от ЕС.

Възможно е една от деликатните теми по време на преговорите да са правата за риболов. Този въпрос не е обхванат от споразумението за Европейско икономическо пространство - то дава право на исландците да живеят и работят в ЕС, но им позволява сами да определят своите селскостопански и парични политики.

По време на срещата на 27 юли външните министри отново изразиха подкрепата си за амбициите за членство на страните от Западните Балкани. В момента три държави - Хърватия, Турция и Бивша югославска република Македония - са официално приети за кандидати за членство в ЕС. Пет други страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Косово - са потенциални кандидати.

Повече за разширяването на ЕС English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки