Navigacijska pot

Logotip vrha skupine držav G8 © G8

Države skupine G8 so se zavezale k omejitvi dviga povprečne temperature na dve stopinji Celzija in zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov za 80 % do leta 2050.

S sklenitvijo dogovora je bil dosežen pomemben korak k soglasju na svetovni ravni glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. Vendar voditelji opozarjajo, da nas pred konferenco o podnebnih spremembah v Københavnu čaka še veliko dela. Združeni narodi želijo na decembrskem svetovnem vrhu doseči nov svetovni sporazum.

Lani so se države skupine G8 dogovorile, da bodo do leta 2050 prepolovile izpuste toplogrednih plinov, vendar o tem niso pripravile natančnejšega načrta. Tokrat so se sporazumele, da bodo države v razvoju zmanjšale izpuste za 80 %.

Skupina razvijajočih se držav (Kitajska, Indija, Brazilija, Mehika in Južna Afrika) želi, da države G8 postavijo cilje za leto 2020 ter zagotovijo finančno in tehnološko pomoč za boj proti podnebnim spremembam.

Ob robu vrha so na forumu gospodarskih velesil potekali pogovori z najpomembnejšimi hitro razvijajočimi se državami. Na forumu sodelujejo vse ključne svetovne sile – države skupine G8 (ZDA, Kanada, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija, Japonska in Rusija), peterica držav z najhitreje rastočim gospodarstvom (Kitajska, Indija, Brazilija, Mehika in Južna Afrika) ter Avstralija, Indonezija, Južna Koreja in EU.

Države v razvoju so se strinjale z državami G8, da dvig povprečne temperature ne sme preseči dveh stopinj Celzija To je zelo pomembno za boj proti globalnemu segrevanju, saj bi večji dvig temperature še resneje ogrozil podnebje na Zemlji.

Globalno segrevanje je bilo na vrhu dnevnega reda svetovnih voditeljev, ki so se zbrali na letnem zasedanju na vrhu skupine držav G8, in ločenih pogovorov s hitro razvijajočimi se državami. Voditelji so razpravljali tudi o krizi svetovnega gospodarstva, razvoju afriških držav, neširjenju jedrskega orožja, reformi finančnega sektorja in zanesljivi preskrbi s hrano.

Države skupine G8 so za spodbujanje naložb v kmetijstvo v revnejših državah in boj proti lakoti namenile 20 milijard dolarjev za obdobje treh let. Prav tako so podprle nova pravila v finančnem sektorju, se zavzele za preprečevanje finančne krize in oživitev trgovinskih pogajanj.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave