Navigációs útvonal

A G8-ak csúcstalálkozójának logója © G8

A G8-csoportot alkotó országok vállalták: nem hagyják, hogy világszerte 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben növekedjék az átlaghőmérséklet, és 2050-re 80%-kal csökkentik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A megállapodás fontos lépés a kibocsátáscsökkentés terhének megosztásáról szóló világszintű megegyezés kialakítása felé. A vezetők szerint azonban sok még a tennivaló az éghajlatváltozásról Koppenhágában megrendezendő konferenciáig. Az ENSZ azt reméli, hogy a decemberi konferencián sikerül majd tető alá hozni az új világszintű megállapodást.

A Nyolcak tavaly egyetértettek abban, hogy a világ országainak arra kell törekedniük, hogy 2050-re felére csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását, ám pontosan nem határozták meg, hogyan lehet ezt megvalósítani. Idei csúcsértekezletükön azonban megállapodtak, hogy a fejlett országoknak 80%-kal kell csökkenteniük kibocsátásaikat.

Egyes fejlődő országok – Kína, India, Brazília, Mexikó és Dél-Afrika – azt kívánják elérni, hogy a Nyolcak fogadják el a 2020-as célkitűzéseket, és nyújtsanak számukra pénzügyi és technológiai segítséget az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

A legfőbb feltörekvő gazdasági hatalmakkal folytatott tárgyalásokra a csúcstalálkozóhoz kapcsolódva, a meghatározó gazdaságok fórumán került sor. A fórum rendszeresen megrendezett találkozóin minden fontos szereplő képviselteti magát, így a G8-ak tagjai (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán és Oroszország), a legfontosabb fejlődő országokat (Kína, India, Brazília, Mexikó és Dél-Afrika) tömörítő G5-ök csoportja, valamint Ausztrália, Indonézia, Dél-Korea és az EU .

A fejlődő országok csatlakoztak a Nyolcak azon álláspontjához, hogy az átlaghőmérsékletnek világszerte nem szabad 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben növekednie. Ez jelentős új fejlemény a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Nagyon fontos határértéket megszabni, mert ezáltal a lehető legkisebbre csökken annak a veszélye, hogy az éghajlatváltozás veszedelmes méreteket öltsön és kezelhetetlenné váljék.

A globális felmelegedés volt az egyik legfontosabb napirendi pont a tárgyalásokon, amelyek két fórumon folytak: a G8-ak évi rendes csúcsértekezletén, illetve a feltörekvő gazdaságokkal tartott különmegbeszéléseken. A politikusok ezenkívül a csökkenő világgazdaság, az afrikai fejlesztés, az atomsorompó, a pénzügyi reform és az élelmiszerbiztonság kérdésével is foglalkoztak.

A G8-ak vezetői elkötelezték magukat amellett, hogy három év alatt 20 milliárd dollárt fordítanak a szegényebb országokban a mezőgazdasági fejlesztések serkentésére és az éhezés elleni küzdelemre. Emellett egyetértettek abban, hogy új szabályokat alakítanak ki a pénzügyi rendszerekre vonatkozóan, és folytatják a hitelválság felszámolására és a világkereskedelmi párbeszéd felélesztésére irányuló erőfeszítéseiket.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek