Navigointipolku

Ilmasto ei saa lämmetä kahta astetta enempää - 10/07/2009

G8-ryhmän huippukokouksen logo © G8

G8-ryhmän maat sitoutuvat rajoittamaan maapallon lämpötilan nousun kahteen asteeseen. Ne aikovat myös leikata kasvihuonekaasujen päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Uudet sitoumukset ovat merkittävä edistysaskel, kun pyritään maailmanlaajuisesti yksimielisyyteen kasvihuonekaasujen vähentämistaakan jakamisesta. G8-ryhmän johtajien mukaan tehtävää on kuitenkin paljon ennen ensi joulukuussa Kööpenhaminassa pidettävää ilmastokokousta. YK toivoo, että kokouksessa päästään sopuun uudesta maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta.

G8-ryhmä sopi viime vuonna, että maailman kasvihuonekaasupäästöt tulisi puolittaa vuoteen 2050 mennessä. Ryhmä ei kuitenkaan ilmoittanut, miten tavoitteeseen pitäisi päästä. L’Aquilassa G8-ryhmän johtajat päättivät, että tavoitteen saavuttamiseksi rikkaat maat leikkaavat kasvihuonekaasujen päästöjä 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Nousevan talouden maat – Kiina, Intia, Brasilia, Meksiko ja Etelä-Afrikka – haluavat, että G8-ryhmä sitoutuu vuodelle 2020 asetettaviin päästötavoitteisiin ja antaa kehittyville talouksille taloudellista ja teknistä apua ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Keskusteluja kasvavien talousmahtien kanssa käytiin G8-huippukokouksen yhteydessä järjestetyssä suurimpien kansantalouksien energia- ja ilmastofoorumin (ns. MEF-ryhmän) tapaamisessa. Foorumissa ovat edustettuina G8-ryhmä (Yhdysvallat, Kanada, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Venäjä), G5-ryhmän tärkeimmät kehittyvät taloudet (Kiina, Intia, Brasilia, Meksiko ja Etelä-Afrikka) sekä Australia, Indonesia, Etelä-Korea ja EU.

Kehittyvät maat yhtyivät G8-ryhmän tavoitteeseen, jonka mukaan maapallon lämpötila ei saa nousta kahta astetta enempää. Ilmaston lämpenemisraja on tärkeä, koska se vähentää riskiä siitä, että ilmastonmuutos muuttuu hallitsemattomaksi.

Ilmastonmuutos hallitsi maailman johtajien keskusteluja L'Aquilan G8-huippukokouksessa ja sen yhteydessä järjestetyssä kehittyvien talousmahtien tapaamisessa. Lisäksi keskusteluissa käsiteltiin talouden maailmanlaajuista taantumaa, Afrikan kehitystä, ydinaseiden leviämisen estämistä, finanssijärjestelmän uudistamista ja elintarviketurvallisuutta.

G8-ryhmän johtajat sitoutuivat osoittamaan kolmen vuoden aikana 20 miljardia dollaria toimiin, joilla kannustetaan maatalousinvestointeihin ja nälänhädän torjuntaan kehitysmaissa. Johtavat teollisuusmaat pyrkivät myös laatimaan uudet säännöt finanssijärjestelmälle, lopettamaan luottokriisin ja aloittamaan maailmankauppaa koskevat neuvottelut uudelleen.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä