Navigációs útvonal

EU–Oroszország csúcs - 25/05/2009

Az EU vezetői és az orosz elnök a csúcstalálkozón ©EC

Az Unió és Oroszország között május 21–22-én megrendezett csúcstalálkozón a megbeszélések középpontjában az energia, a biztonság és a kereskedelem kérdése állt.

A szibériai Habarovszkban, a kínai határ mentén megrendezett csúcstalálkozón az Európai Unió és Oroszország megpróbálta rendezni a biztonság, a kereskedelem és az energiaellátás terén fennálló nézetkülönbségeit. Ezenfelül az EU új keleti partnerségi tervét English (en) is megvitatták, melynek révén az Unió a partnerségben részt vevő hat volt szovjet tagköztársaságnak kíván segítséget nyújtani.

A felek arra törekednek, hogy javuljon a köztük fennálló viszony, mely igencsak megromlott a 2008-ban Oroszország és Grúzia között kirobbant fegyveres konfliktus következtében és a 2009. januári orosz–ukrán gázvita nyomán, amikor is sok uniós fogyasztó maradt orosz gáz nélkül a legkeményebb télben. A megbeszélésen az orosz elnök sürgette országa mielőbbi felvételét a Kereskedelmi Világszervezetbe.Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek