Navigacijska pot

Srečanje na vrhu EU-Kitajska - 20/05/2009

Kitajska delegacija na trgovinskih pogovorih EU-Kitajska ©EC

Na srečanju na vrhu EU-Kitajska v Pragi 20. maja so bili na dnevnem redu podnebne spremembe, finančna kriza in gospodarski odnosi.

EU in Kitajska sta podpisali sporazume za razširitev sodelovanja na področju znanosti in tehnologije, čiste energije ter malih in srednje velikih podjetij. Potrdili sta tudi svojo zavezo projektu za predstavitev tehnologije pridobivanja elektrike iz premoga brez izpustov CO2, enega od glavnih krivcev za globalno segrevanje.

Na srečanju so se pogovarjali tudi o stališčih, ki jih bosta sogovornici zastopali na mednarodni konferenci o podnebnih spremembah decembra v Københavnu. EU se zavzema, da bi hitro razvijajoče se države, kot je Kitajska, omejile svoje izpuste CO2 v zameno za finančno pomoč iz razvitih držav.

Glede finančne krize so se predstavniki EU in Kitajske strinjali, da morajo imeti mednarodne institucije pomembnejšo vlogo pri nadzorovanju gospodarskih tveganj ter da morajo imeti hitro razvijajoče se države in države v razvoju več besede pri odločanju v teh institucijah. Na začetku maja sta obe strani na pogovorih na visoki ravni poudarili pomen trgovine in naložb za gospodarsko okrevanje.

Na dnevnem redu srečanja je bilo tudi vprašanje človekovih pravic v Tibetu ter konfliktov na Šrilanki, v Afganistanu in Pakistanu, treh državah, v katerih ima Kitajska pomemben vpliv.

Več o odnosih EU-Kitajska English (en) français (fr)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave