Cale de navigare

Summitul UE-China - 20/05/2009

Delegaţia chineză la negocierile comerciale UE-China ©CE

Schimbările climatice, criza financiară şi relaţiile economice au dominat summitul UE-China desfăşurat la Praga la 20 mai.

UE şi China au semnat acorduri de extindere a cooperării în domenii ca ştiinţa şi tehnologia, energia nepoluantă şi întreprinderile mici. Totodată, şi-au reafirmat angajamentul faţă de un proiect de dezvoltare a tehnologiilor necesare producerii energiei pe bază de cărbune fără emisii de CO2, unul dintre principalele gaze răspunzătoare de încălzirea globală.

De asemenea, cele două părţi şi-au evaluat poziţiile înaintea convorbirilor internaţionale asupra schimbărilor climatice care se vor desfăşura în decembrie, la Copenhaga. UE face un apel către economiile emergente precum China să limiteze emisiile de CO2 în schimbul sprijinului financiar pe care îl vor obţine de la ţările dezvoltate.

În ceea ce priveşte criza financiară, UE şi China împărtăşesc opinia că instituţiile internaţionale ar trebui să joace un rol mai important în monitorizarea riscurilor economice şi că economiile emergente şi în curs de dezvoltare ar trebui să aibă mai multe de spus în cadrul acestor instituţii. La convorbirile la nivel înalt din luna mai, comerţul şi investiţiile reprezentaseră, pentru cele două părţi, cheia pentru redresare economică.

În cadrul summitului, a mai fost abordată şi problema respectării drepturilor omului în Tibet, precum şi cea a conflictelor din Sri Lanka, Afganistan şi Pakistan, trei ţări asupra cărora China exercită o influenţă semnificativă.

Mai multe despre relaţiile UE-China English (en) français (fr)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile