Kruimelpad

Chinese delegatie op de top EU-China ©EC

Klimaatverandering, financiële crisis en economische betrekkingen domineerden de top EU-China in Praag van 20 mei.

De EU en China hebben akkoorden gesloten voor meer samenwerking op het gebied van wetenschap en techniek, schone energie en kleine bedrijven. Ze gaan ook een modelproject opzetten voor technologie om elektriciteit te produceren zonder dat daarbij CO2 vrijkomt. CO2 is medeverantwoordelijk voor de opwarming van de aarde.

Bovendien hebben beide zijden, vooruitlopend op de internationale besprekingen over klimaatverandering die in december in Kopenhagen zullen plaatsvinden, elkaars standpunten gepeild. De EU dringt er bij opkomende economieën zoals China op aan om de CO2-uitstoot te beperken in ruil voor financiële steun van de ontwikkelde landen.

De EU en China hebben ook de financiële crisis besproken. Ze zijn het eens dat internationale instellingen meer invloed moeten krijgen op het toezicht op economische risico's. De opkomende economieën moeten daar eveneens meer bij worden betrokken. Begin mei was al op hoog niveau overleg gevoerd, met als conclusie dat handel en investeringen de sleutel zijn tot economisch herstel.

Ten slotte is er ook gesproken over de mensenrechten in Tibet en de conflicten in Sri Lanka, Afghanistan en Pakistan, drie landen waar China aanzienlijke invloed heeft.

Meer over de betrekkingen tussen de EU en China English (en) français (fr)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links