Navigációs útvonal

EU–Kína csúcstalálkozó - 20/05/2009

A kínai küldöttség az EU és Kína közötti kereskedelmi tárgyalásokon @ EB

A május 20-án Prágában megrendezett EU-Kína csúcstalálkozó fő témái: az éghajlatváltozás, a pénzügyi válság és a gazdasági kapcsolatok kérdése.

Az EU és Kína megállapodásokat írt alá a tudománnyal és a technológiával, a tiszta energiával és a kisvállalatokkal összefüggésben folytatott együttműködésük kiterjesztéséről. Ezenkívül megerősítették elkötelezettségüket az iránt a technológiai projekt iránt, melynek célja a szénből villamos energiát szén-dioxid kibocsátás nélkül termelni. A szén-dioxid egyike a globális felmelegedést előidéző üvegházhatású gázoknak.

A két fél arról is szót ejtett, mi az álláspontjuk az éghajlatváltozásról decemberben Koppenhágában megrendezendő nemzetközi tárgyalásokon megvitatandó kérdésekben. Az EU azt szorgalmazza, hogy a feltörekvő gazdaságok, köztük Kína is, a fejlett ipari országoktól kapott pénzügyi támogatásért cserébe csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat.

A pénzügyi válsággal kapcsolatban az EU és Kína egyetért abban, hogy a nemzetközi intézményeknek nagyobb szerepet kellene játszaniuk a gazdasági kockázatok nyomon követésében, valamint a feltörekvő és a fejlődő gazdaságoknak nagyobb súlyt kell kapniuk ezekben az intézményekben. A május elején tartott korábbi magas szintű találkozókon mindkét fél hangsúlyozta, hogy a kereskedelem és a befektetés a gazdasági fellendülés kulcsa.

A felek ezenkívül az emberi jogokról és ennek kapcsán a tibeti helyzetről is tárgyaltak, valamint szóltak a jelentős kínai befolyás alatt álló országokban – Srí Lankán, Afganisztánban és Pakisztánban – zajló konfliktusokról is.

Az EU és Kína közötti kapcsolatokról bővebben English (en) français (fr)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek