Διαδρομή πλοήγησης

Η κινεζική αντιπροσωπεία στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-Κίνας ©EC

Η κλιματική αλλαγή, η χρηματοπιστωτική κρίση και οι οικονομικές σχέσεις κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις 20 Μαΐου.

Η ΕΕ και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνίες για επέκταση της συνεργασίας τους στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, της καθαρής ενέργειας και των μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν σχέδιο για τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα χωρίς εκπομπές CO2 - ενός από τα αέρια που ευθύνονται περισσότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις θέσεις τους ενόψει των διεθνών συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στην Κοπεγχάγη τον προσεχή Δεκέμβριο. Η ΕΕ κάλεσε τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, να μειώσουν τις εκπομπές CO2 έναντι χρηματοδοτικής βοήθειας από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η ΕΕ και η Κίνα συμφωνούν, αφενός, ότι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση των οικονομικών κινδύνων και, αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στους οργανισμούς αυτούς. Σε προηγούμενες συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις αρχές Μαΐου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Θιβέτ και οι συγκρούσεις στη Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν - τρεις χώρες στις οποίες η Κίνα ασκεί έντονη επιρροή.

Περισσότερα για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας English (en) français (fr)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι