Навигационна пътека

Китайска делегация по време на търговски преговори ЕС-Китай ©EC

Изменението на климата, финансовата криза и икономическите отношения бяха в центъра на срещата на върха ЕС-Китай на 20 май в Прага.

ЕС и Китай подписаха споразумения за разширяване на сътрудничеството по отношение на науката и технологиите, екологично чистата енергия и малките предприятия. Те отново потвърдиха ангажимента си към проекта за създаване на технология за производство на електричество от въглища без отделяне на CO2 - един от газовете, на които се дължи глобалното затопляне.

Двете страни проучиха позициите си преди международните преговори за изменението на климата през декември в Копенхаген. ЕС призовава нововъзникнали икономики като Китай да ограничат емисиите си на CO2 в замяна на финансова помощ от развитите страни.

Що се отнася до финансовата криза, ЕС и Китай са съгласни, че международните институции трябва да играят по-голяма роля в контрола на икономическите рискове и че нововъзникналите и развиващите се икономики трябва да имат по-голямо влияние в тези институции. На разговори на високо равнище по-рано през този месец двете страни акцентираха върху търговията и инвестициите като важни фактори за икономическото възстановяване.

Двете страни обсъдиха и човешките права в Тибет и конфликтите в Шри Ланка, Афганистан и Пакистан - три държави, в които Китай има значително влияние.

Още за отношенията между ЕС и Китай English (en) français (fr)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки