Navigacijska pot

Partnerstvo z vzhodnoevropskimi državami - 08/05/2009

Zemljevid regije © EC

EU bo z novim programom okrepila vezi s šestimi državami vzhodne Evrope in južnega Kavkaza.

Vzhodno partnerstvo bo Armeniji, Azerbajdžanu, Belorusiji, Gruziji, Moldaviji in Ukrajini omogočilo dogovore o prosti trgovini, finančno pomoč, zanesljivejšo oskrbo z energijo in potovanja v EU brez vizumov. Evropa bo z njim utrdila stabilnost in varnost na svojih vzhodnih mejah.

Po razpadu Sovjetske zveze so se v tej regiji zvrstile številne krize, še vedno jo tudi pretresajo nerešeni spori. Predsednik Barroso je ob predstavitvi partnerstva na vrhu EU v Pragi dejal, da so tesne vezi s temi državami življenjskega pomena za Evropsko unijo.

Partnerstvo bo okrepilo vzhodni vidik skupne politike EU do sosednjih držav DeutschEnglishespañolfrançais . Potreba po tesnejših odnosih z regijo se je pokazala predvsem ob rusko-gruzijskem konfliktu lansko poletje in rusko-ukrajinski plinski vojni januarja letos. Nedavni nemiri v Moldaviji so znova opozorili na krhkost miru v regiji.

Evropska unija bo povečala finančno pomoč za izpeljavo političnih in gospodarskih reform v teh šestih državah. Če bodo reforme uspešne, bo morda naslednji korak sklenitev pridružitvenih sporazumov z EU, ki bodo obsegali prostotrgovinske sporazume in zaveze glede zanesljivosti oskrbe z energijo, kar je še kako pomembno za države EU, saj skozi to regijo tečejo naftovodi in plinovodi, po katerih dobivajo energijo iz Rusije.

Te nekdanje sovjetske republike se spopadajo z velikimi izzivi uvajanja demokracije in vladavine prava. Na težavnem prehodu v tržno gospodarstvo jih je zdaj hudo prizadela še recesija.

Evropska unija bo pri razvoju regije pomagala s strokovnim znanjem. Poleg tega ponuja še programe za odpravljanje gospodarskih in socialnih razlik, delavcem iz partnerskih držav bo verjetno odprla tudi svoje trge dela. Tudi potovanja v EU bodo za državljane te regije postala lažja, ko bodo države svoje mejne kontrole uskladile s standardi EU.

Upravljanje mej je eno od petih glavnih področij, pri katerih EU ponuja svojo pomoč. Mednje sodijo še podpora malim podjetjem, povezave med regionalnimi električnimi daljnovodi, gradnja naftovodov in plinovodov iz Kaspijskega morja v Evropsko unijo ter sodelovanje pri odpravljanju posledic velikih naravnih nesreč.

Evropska komisija bo načrtovanim sredstvom za obdobje 2010–2013 dodala še 350 milijonov EUR. Preostalih 250 milijonov EUR, ki jih je že namenila regiji, bo preusmerila za podporo novemu partnerstvu.

Več o vzhodnem partnerstvu Englishfrançais Evropske unije

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave