Cale de navigare

Parteneriat cu Europa de Est - 08/05/2009

Harta regiunii © CE

UE lansează un program menit să consolideze relaţiile cu şase ţări din Europa de Est şi din Caucazul de Sud.

„Parteneriatul estic” înseamnă pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina posibilitatea de a încheia acorduri de liber schimb, de a beneficia de ajutoare financiare, de a primi sprijin în asigurarea aprovizionării cu energie şi de a călători fără viză în UE. Pentru Europa, înseamnă mai multă stabilitate şi securitate la graniţa de est.

Regiunea a traversat numeroase crize, după dizolvarea Uniunii Sovietice şi continuă să fie afectată de o serie de conflicte nerezolvate. Cu ocazia lansării programului, în cadrul summitului de la Praga, preşedintele Barroso a declarat că întărirea relaţiilor cu regiunea estică este de „interes vital” pentru UE.

Parteneriatul adaugă o nouă dimensiune politicii europene de vecinătate DeutschEnglishespañolfrançais . Necesitatea încheierii acestui parteneriat a fost confirmată de conflictul dintre Rusia şi Georgia din vara trecută, precum şi de disputa pe marginea aprovizionării cu gaz dintre Rusia şi Ucraina, din luna ianuarie a acestui an. În plus, recentele tulburări din Republica Moldova au suscitat noi preocupări cu privire la stabilitatea regiunii.

Cele şase ţări vor primi asistenţă financiară sporită din partea UE pentru a-şi continua reformele politice şi economice. De succesul acestora va depinde încheierea unor acorduri globale de asociere cu UE, care vor include acorduri de liber schimb şi angajamente în domeniul siguranţei energetice - importante pentru ţările UE, întrucât petrolul şi gazul importate din Rusia tranzitează această regiune.

Cele şase ţări, foste republici sovietice, se confruntă cu probleme majore în eforturile de instaurare a democraţiei şi a statului de drept. Grav afectate de recesiune, ele continuă să lupte pentru trecerea la economia de piaţă.

Pe lângă expertiză în materie de dezvoltare regională, UE le oferă programe vizând reducerea disparităţilor existente la nivel economic şi social şi ia în calcul posibilitatea de a le permite lucrătorilor din ţările partenere accesul la piaţa europeană a muncii. In plus, cetăţenii acestora ar putea călători mai uşor în UE, dacă ţările lor s-ar alinia la normele comunitare privind controlul la frontiere.

Gestionarea frontierelor este unul dintre domeniile esenţiale în care UE intenţionează să acorde sprijin. Celelalte vizează susţinerea întreprinderilor mici, conectarea reţelelor regionale de electricitate şi a conductelor de gaz şi petrol care leagă Marea Caspică de Europa şi cooperarea în caz de dezastre.

Comisia va adăuga 350 de milioane de euro la bugetul prevăzut pentru perioada 2010-2013. Alte 250 de milioane deja alocate regiunii vor fi redirecţionate către sprijinirea noului program.

Informaţii suplimentare despre Parteneriatul estic Englishfrançais al UE.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile